Foto: LETA
Latvijas Viesnīcu un restorānu asociāciju (LVRA) ir pārliecināta, ka ekonomikas ministra Jāņa Vitenberga (KPV LV) vadītajā Ekonomikas Attīstības grupā izskatītie priekšlikumi par divu pakāpju atbalsta mehānismu ēdināšanas un izmitināšanas sektora darbības atsākšanai nedos vēlamo rezultātu, portālu "Delfi" informēja asociācijas pārstāve Santa Graikste.

"Šie priekšlikumi tiek virzīti nekonsultējoties ar nozari un neapzinot nozares vajadzības un sekas. Abi izvēlētie virzieni – atbalsts darba vietu saglabāšanai un bezprocentu apgrozāmo līdzekļu aizdevums – ir pareizi. Jau tikām apsprieduši subsidēto darbavietu modeli, kas, mūsuprāt, bija veiksmīgs risinājums un loģisks turpinājums šobrīd spēkā esošajam "dīkstāves reglamentam". Šobrīd piedāvātais grants nodarbinātības veicināšanai, mūsuprāt, veicinās darba tiesisko attiecību pārtraukšanu un bezdarbnieku skaita pieaugumu," savu viedokli paudis asociācijas prezidents Jānis Pinnis.

Runājot par otru plānoto atbalsta mehānismu – bezprocentu nenodrošinātu apgrozāmo līdzekļu aizdevumu –, asociācija uzskata, ka tas ir maldinošs. "Iemesls, kāpēc uz doto brīdi tikai daži tūrisma un viesmīlības nozares uzņēmumi ir saņēmusi "Altum" atbalstu, ir "Altum" piemērotie kritēriji. Ja uzņēmums tiek cauri pirmajam "sietam", 99% nevar izpildīt "Altum" iekšējos kritērijus. Šim instrumentam nav nekādas nozīmes, ja netiek pārskatīti kritēriji," paudis Pinnis.

Jau vēstīts, ka, lai veicinātu uzņēmējdarbības atsākšanu tūrisma sezonā, EM piedāvā divu pakāpju atbalsta mehānismu - nodarbinātības veicināšanai gan izmitināšanas un ēdināšanas sektoros, gan tūrisma operatoru pakalpojumu sniedzējiem tiek piedāvāts ieviest trīs mēnešu grantu uzņēmuma saimnieciskās darbības saglabāšanai; savukārt saimnieciskās darbības atsākšanai un jaudas palielināšanai komersantiem tiks izstrādāts mehānisms bezprocentu aizdevumu saņemšanai.

EM skaidroja, ka grants nodarbinātības veicināšanai paredzēts uzņēmējiem, kas sniedz izmitināšanas, viesmīlības vai tūrisma operatoru pakalpojumus. Atbalstu uzņēmējs varēs izmantot dažādu operacionālo izmaksu segšanai, tai skaitā darbinieku algām, telpu nomai, preču iepirkšanai, utt. Paredzams, ka atbalsts tiks piešķirts trīs mēnešu periodā pēc tekošās algas un nodokļu nomaksas. Tāpat sektoram tiek piedāvāts bezprocentu nenodrošināts apgrozāmo līdzekļu aizdevums saimnieciskās darbības atjaunošanai.

Tūrisma nozares atbalsta plānā EM vēl ir paredzējusi vērtēt, kā risināt tūrisma operatoru un aģentūru nodrošināto, bet nenotikušo ceļojumu un braucienu kompensācijas jautājumu klientiem, piedāvāt darbinieku apmācības pārkvalifikācijai rudens/ziemas sezonā, un citi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!