Foto: stock.xchng
Līdz šā gada 1. decembrim nebanku kreditētāju nozarē darbojas un licenci ir saņēmusi tikai 41 kredītfirma – krietni mazāk nekā plānoja Ekonomikas ministrija (EM), ieviešot nebanku kreditētāju licencēšanu, informē Latvijas Ātro kredītu devēju asociācija (LĀKDA).

14 no licenci saņēmušiem uzņēmumiem ir ātro kredītu izsniedzēji. Kopumā šai kreditēšanas segmentā Latvijā darbojas 20 kompānijas, informē asociācija.

LĀKDA valdes priekšsēdētājs Dāvis Barons atgādina, ka 2. novembrī no 42 pieteikumiem bija izsniegtas tikai 24 licences. Pašlaik licenci ir saņēmusi jau 41 kompānija, zināms arī, ka viens no LĀKDA biedriem tuvākajās dienās saņems Patērētāju tiesību aizsardzības centra (PTAC) lēmumu par licences piešķiršanu.

Barons norāda, ka, kā asociācija iepriekš jau prognozēja, licenci ir saņēmušas lielākās līzinga un lombardu firmas, kā arī dažādu kreditēšanas segmentu pārstāvji. Licenci izņēmušo kompāniju skaits pat netuvojas Ekonomikas ministrijas iecerēm iekasēt licences maksu no 280 kompānijām.

"Šobrīd arī pastāv risks, ka būs negodprātīgie kreditētāji, kuri slēgs distances līgumus ar patērētājiem ārvalstīs, līdz ar to patērētājs nebūs aizsargāts ar Latvijas likumdošanu un, iespējams, būs apgrūtinoši tiesvedības darbi strīdus gadījumos. Tāda situācija ir izveidojusies, jo pēc MK noteikumu spēkā stāšanās ir ļoti viegli tos apiet. Kā piemēru varu minēt lombardus, kuri ir pārtapuši par komisijas veikaliem. Šo problēmu Ekonomikas ministrija jau ir atzinusi un šobrīd tiek dibināta darba grupa iesaistot nozares asociācijas un uzņēmumu pārstāvjus, lai rastu rīkus ar kuriem panākt, lai visi nozarē strādājošie uzņēmumi būtu vienlīdzīgi likuma priekšā," atzīmē Barons.

Jau vēstīts, ka šā gada marta beigās stājās spēkā prasība, kas nebanku kredītiestādēm Latvijā uzliek par pienākumu iegādāties speciālu licenci 50 000 latu apmērā, lai tādējādi saņemtu atļauju izsniegt aizdevumus. Licences pagarināšanas izmaksas ir 10 000 latu. Šī norma pieņemta ar mērķi samazināt patērētāju tiesību pārkāpšanas riskus, jo to neievērošanas gadījumā, kapitālsabiedrība var zaudēt licenci.

No šā gada 1. novembra kapitālsabiedrības, kas nav saņēmušas licenci, nedrīkst izsniegt jaunus kredītus. Neievērojot šo nosacījumu, uzņēmumiem draud naudas sods līdz 3000 latu apmērā, kā arī kriminālatbildība.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!