Foto: Reuters/Scanpix

ASV ekonomika vasarā atguvusies no pavasarī pieredzētā, trešajā ceturksnī piedzīvojot rekordlielu izaugsmi, atsaucoties uz oficiālajiem datiem, ziņo "CNN".

Tomēr ekonomikas atlabšana joprojām ir uz jautājuma zīmes. Ekonomiskā krīze, ko izraisīja Covid-19, nebūt nav beigusies, un pandēmija draud ar jauniem satricinājumiem, jo visā valstī turpina strauji pieaugt inficēšanās gadījumu skaits.

ASV iekšzemes kopprodukts laika posmā no jūlija līdz septembrim gada griezumā pieaudzis par 33,1%. Tas ir labāks rādītājs nekā ekonomisti bija paredzējuši.

Tas bijis straujākais izaugsmes temps kopš laika, kad valdība sāka reģistrēt IKP ceturkšņa datus 1947. gadā. Tas liecina par strauju, kaut arī daļēju "atveseļošanos" no situācijas iepriekšējos trīs mēnešos, kad ekonomika gada griezumā saruka par 31,4%.

Salīdzinot otro un trešo ceturksni, IKP pieaudzis par 7,4%, salīdzinot ar kritumu par 9% starp pirmo un otro ceturksni.

Straujā izaugsme atspoguļo ekonomiskās aktivitātes atsākšanos. Tomēr, lai arī trešā ceturkšņa gada pieauguma temps bijis lielāks nekā 2. ceturkšņa kritums, tas nenozīmē, ka ekonomika ir pilnībā atguvusies, norāda "CNN".

Ekonomisti satraucas, ka gada pēdējos trīs mēnešos ekonomika atkal sabremzējas. Covid-19 infekcijas gadījumu skaits strauji pieaug un draud jauni ierobežojumi, kas varētu situāciju atkal pasliktināt.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!