Foto: DELFI
ASV valdība nolēmusi uzsākt starptautiskajai miera misijai Afganistānā paredzētu kravu tranzītu caur Klaipēdas ostu, ceturtdien ziņo portāls "Delfi.lt", atsaucoties uz Valsts prezidenti Daļu Grībauskaiti.

"Vēl viens labs piemērs, ka dialogs starp Lietuvu un ASV nostiprinās, bet abām valstīm izdevīga praktiskā sadarbība dod aizvien taustāmākus rezultātus. ASV kravu tranzīts nesīs mūsu valstij ekonomisko labumu, bet sadarbība šajā jomā palielinās Lietuvas ieguldījumu starptautiskajā drošībā," sacīja Grībauskaite.

Paredzams, ka pirmā tranzītkrava ieradīsies Klaipēdas ostā šā gada decembrī, teikts prezidentes Preses dienesta paziņojumā.

ASV valdības lēmums ir vairākus mēnešus ilgu Viļņas un Vašingtonas diplomātisko sarunu rezultāts, norāda "Delfi.lt".

Tranzītkravas uz Afganistānu caur Klaipēdas ostu jau ved Lielbritānija un Vācija.

Portāls "Delfi" jau vēstīja, ka NATO, ASV un Lielbritānijas nemilitārās kravas uz Afganistānu tiek vestas arī caur Rīgas ostu. Latvija paziņojusi, ka vēlas uzņemties "vadošās valsts" lomu nemilitāru kravu tranzīta nodrošināšanai uz Afganistānu, aktīvi mēģinot piesaistīt arī citu NATO dalībvalstu un partnervalstu kravas.

Izmaiņas nemilitāro kravu tranzītā no Rīgas ostas būs viens no sarunu tematiem šīs nedēļas NATO un Krievijas samitā, šonedēļ Briselē "Latvijas Radio" apliecināja NATO ģenerālsekretārs Anderss Fogs Rasmusens. Pašlaik vilcieni no Rīgas pilni dodas tikai vienā virzienā un no Afganistānas atgriežas tukši. NATO apsver iespēju runāt ar Krieviju, lai vilcienus izmantotu arī lietu vešanai no Afganistānas. Rasmusens kategoriski noliedza, ka runa varētu būt par militāro kravu pārvadājumiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!