Foto: AFP/Scanpix/LETA

Augstākā tiesa (AT) jeb Senāta Administratīvo lietu departaments pirmdien atstāja negrozītu Administratīvās apgabaltiesas spriedumu, ar kuru atcelts Konkurences padomes (KP) lēmums par naudas soda uzlikšanu pieteicējai - biedrībai "Auto asociācija".

Kā informēja AT pārstāve Baiba Kataja, Senāts atzina apgabaltiesas spriedumu par pamatotu.

Lieta tika izskatīta, jo iepriekš KP ar lēmumu lietas pieteicējas "Auto asociācija" darbībās konstatēja likuma pārkāpumu un uzlika pieteicējai naudas sodu. Proti, KP konstatēja aizliegtu vienošanos, pieteicējas biedriem apspriežot jautājumus par apdrošināšanas akciju sabiedrību īstenotajām darbībām un par sadarbību ar apdrošināšanas akciju sabiedrībām, kā arī pieteicējas biedriem apspriežot un/vai vienojoties ar Latvijas Līzinga devēju asociāciju (LLDA) par būtiskiem līzinga darījumu pamata noteikumiem. KP šīs darbības atzina kā konkurenci ierobežojošas pēc mērķa, norāda AT.

Savukārt Senāts savā lēmumā konstatēja, ka apgabaltiesa, atsaucoties arī uz Eiropas Savienības Tiesas un Senāta praksi, ir norādījusi uz nepilnībām KP lēmuma pamatojumā, jo iestāde nav pārbaudījusi visus nepieciešamos apstākļus, lai secinātu, vai vienošanos mērķis ir konkurences kropļošana.

Apgabaltiesa, vērtējot KP apsvērumus saistībā ar pieteicējas vienošanos ar LLDA par noteiktu transportlīdzekļu tehnisko apkopju un remontu veikšanu attiecīgo automašīnu marku pārstāvju servisos, atzinusi, ka, lai pārliecinātos, vai šāda vienošanās var ietekmēt konkurences apstākļus noteiktā tirgū, ir nepieciešams noskaidrot tirgu raksturojošos tiesiskos un ekonomiskos datus.

Arī attiecībā uz asociācijas biedru apspriestajiem jautājumiem saistībā ar apdrošināšanas akciju sabiedrībām apgabaltiesa ir atzīmējusi, ka KP nav sniegusi pienācīgu pamatojumu, kas ļautu secināt, ka arī šī vienošanās rada pietiekamu kaitējumu konkurencei un ir novērtējama kā konkurenci ierobežojoša pēc mērķa. Apgabaltiesa norādījusi, ka nav pietiekami norādīt iestādes viedokli, bet ir nepieciešams objektīvs augstāk minētais novērtējums, lai tiesa varētu pārliecināties par iestādes izdarīto secinājumu pamatotību.

Senāts atzina, ka KP nav atspēkojusi apgabaltiesas apsvērumus par lietā noskaidrojamiem apstākļiem, informēja AT.

Senāts arī atzina, ka KP nav atspēkojusi apgabaltiesas vērtējumu par vienošanās saistībā ar apdrošināšanas akciju sabiedrībām saturu un būtību, kā rezultātā apgabaltiesa secināja, ka vienošanās neliecina par aizliegtu vienošanos pēc mērķa, tostarp atzīstot, ka asociācijas biedri nav apsprieduši individuālus ar konkrēta biedra komercdarbību saistītus jautājumus.

Kā ziņots, 2017. gadā Administratīvā apgabaltiesa atcēla KP lēmumu par sodu "Auto asociāciju" par it kā aizliegto vienošanos, kas vērsta uz auto remontdarbu veicēju konkurences ierobežošanu.

Jau vēstīts, ka 2014. gadā KP pieņēma lēmumu sodīt "Auto asociāciju" par aizliegtu vienošanos, kas vērsta uz auto remontdarbu veicēju konkurences ierobežošanu, informēja KP pārstāve Inita Kabanova. Biedrībai bija piemērots naudas sods 10 429 eiro apmērā, kas ir 4% no tās iepriekšējā gada apgrozījuma.

Auto asociācija ir auto nozares profesionālā organizācija Latvijā, kas apvieno mehānisko transportlīdzekļu ražotājus, mehānisko transportlīdzekļu komponenšu un rezerves daļu ražotājus, importētājus, pilnvarotos auto tirgotājus, autorizētos mehānisko transportlīdzekļu remonta un tehniskās apkopes pakalpojuma sniedzējus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!