Foto: F64

Otrdien, 15.oktobrī, valdība apstiprināja Zemkopības ministrijas (ZM) sagatavotos noteikumus par augļu sulu un tām līdzīgu produktu ražošanas prasībām, kas paredz aizliegumu pievienot cukuru augļu sulām, portāls “Delfi” uzzināja ZM.

Tādējādi patērētāju interesēs paredzēts pastiprināt atšķirību starp sulām un nektāriem, kā arī precizētas marķēšanas prasības. Noteikumi paredz, ka turpmāk cukura pievienošana būs atļauta tikai nektāra ražošanā. Tāpat noteikumi paredz, ka šo noteikumu izpratnē tomāti uzskatāmi par augļiem.

Pēc noteikumu stāšanās spēkā augļu sulai, augļu sulai no koncentrāta jeb augļu sulai no koncentrētas sulas, koncentrētai augļu sulai, augļu sulai, no kuras ekstrahēts ūdens, un sausai (pulverveida) augļu sulai vairs nedrīkstēs pievienot cukuru.

Izņēmums būs Latvijā ražota smiltsērkšķu sula, kurai varēs pievienot līdz 140 gramiem cukura uz litru sulas un kuru drīkstēs pārdot tikai Latvijas tirgū. Smiltsērkšķu sulai, kurai būs pievienots cukurs, marķējumā būs jāiekļauj norāde, ka tā satur cukuru.

Prasības nodrošinās, ka patērētājam būs pieejama sula bez cukura, izņemot Latvijas tirgū pieejamo smiltsērkšķu sulu, savukārt augļu nektāra ražošanā joprojām būs atļauta cukura pievienošana.

Noteikumos ietverti starptautisko standartu jaunākie nosacījumi, kā arī EK nostādne par cukura pievienošanas aizliegumu augļu sulām.


Jaunās prasības stāsies spēkā pēc to publicēšanas „Latvijas Vēstnesis" tīmekļa vietnē www.vestnesis.lv.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!