Foto: Publicitātes attēli
Latvijas amatu alus darītava "Valmiermuižas alus" ieguldīs trīs miljonus eiro, lai atjaunotu Kokmuižas alus darītavu Kocēnos, portālu "Delfi" informēja kompānijas pārstāvji.

Kokmuižas alus darītava atradīsies restaurētā muižas laidara ēkā pašā Kocēnu centrā, blakus Kokmuižas pilij. Plānots, ka atjaunotajā brūzī gada laikā taps ap 1,5 miljoniem litru alus.

"Jau desmit gadus esmu sapņojis, ka reiz Kokmuižā varētu atdzimt leģendārais alus brūzis. Šobrīd sapnis ir kļuvis par plānu, jo uzsākam darbu pie brūža atjaunošanas, lai leģendāro Kokmuižas alu pēc 70 gadiem atkal brūvētu Kocēnos," stāsta Aigars Ruņģis, "Valmiermuižas alus" saimnieks, kuru pirms pāris gadiem, pētot Valmieras apkaimes alus vēsturi, tā iedvesmojis Kokmuižas alus darītavas senais stāsts, ka viņš apņēmies reiz daudzinātajam alum atdot seno godu.

Šobrīd ir izsludināts iepirkums par alus brūvēšanas iekārtu un aprīkojuma iegādi. Projekts tiks īstenots ar Lauku atbalsta dienesta atbalstu, ieguldot arī īpašnieka investīcijas un banku aizdevumu.

Kokmuižas eili pašreiz tiek brūvēti Valmiermuižas alus darītavā, bet jau pēc gada to brūvēšana notiks Kokmuižā. Līdz Pirmajam pasaules karam tur atradās lielākais brūzis ārpus Rīgas, kurā tika brūvēts Eiropā iecienītāko veidu alus, kas tika eksportēti uz Krieviju līdz pat Vladivostokai. Kokmuižas alus godalgots ar zelta medaļu gan 1901. gadā Rīgas 700. jubilejas izstādē, gan 1905. gadā izstādē Parīzē. Pēc Otrā pasaules kara brūzis darbību pārtrauca. Tā bagātīgā vēsture aprakstīta pērn klajā laistajā Jāņa Kalnača grāmatā par minēto alus darītavu.

"Alus darītava Valmiermuižā brūvēšanas apjomu nepalielinās un turpinās slīpēt savu izcilību garšā bagātu lāgera alu brūvēšanā svētku galdam, kas desmit gados ieguvuši alus baudītāju atzinību Latvijā un citās valstīs. Kokmuižas alus brūzis radīs un brūvēs eilus, lai Latvijas alus baudītājus izglītotu un iepazīstinātu ar alus stilu un garšu daudzveidību, jo alus garšu un stāstu pasaule ir tikpat aizraujoša un plaša kā vīna pasaule," norāda Ruņģis.

Informācija Iepirkumu uzraudzības biroja mājaslapā liecina, ka uzņēmums no kopumā paredzētajām investīcijām plāno ieguldīt 2,162 miljonus eiro alus ražošanas tehnoloģisko iekārtu un aprīkojuma komplektā.

Vēstīts, ka 2018. gada astoņos mēnešos SIA "Valmiermuižas alus" apgrozījums audzis par 16%, salīdzinot ar attiecīgo laika periodu pagājušajā gadā, sasniedzot 3,942 miljonus eiro, portālu "Delfi" informē uzņēmumā.

Kompānija "Valmiermuižas alus" reģistrēta 2005. gada jūnijā, un tās pamatkapitāls ir 1,397 miljoni eiro. Kompānijas vienīgais īpašnieks ir "Valmiermuižas ieguldījumu fonds", kurā 60% daļu pieder Aigaram Ruņģim, 24% - Austrijas ieguldījumu fondam "Industrieliegenschaftenvervaltungs AG" (ILAG) un 16% Vācijas uzņēmumam "Thinkflink GmbH".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!