Foto: Publicitātes foto/ Ruslans Antropovs.
10. decembrī atklāta atjaunotā Latvijas Lauksaimniecības universitātes (LLU) Meža fakultātes ēka Jelgavā, kas ir vienīgā vieta Latvijā, kur iespējams iegūt augstāko izglītību mežzinātnē, mežizstrādē un kokapstrādē.

Ēkā īstenotie energoefektivitātes un studiju vides modernizēšanas darbi veikti pirmo reizi, kopš tās uzcelšanas pagājušā gadsimta vidū. Kopumā fakultātē kopš 2018. gada ieguldīti aptuveni 1,2 miljoni eiro.

Meža fakultātes ēka Akadēmijas ielā uzcelta 1957. gadā un nodota izmantošanai toreizējās Latvijas Lauksaimniecības akadēmijas vajadzībām (šobrīd LLU). Kā atzinuši arhitekti, ēka pārstāv Staļina laika klasicisma stilu, kur fasādē attēloti dažādi Staļina laika dekoratīvie elementi, lai simbolizētu Padomju laika varenību un majestātiskumu. Vairāku desmitgažu laikā tajā veikti iekšējie ēkas uzturēšanas darbi, pārveidojot to par īpašu meža un kokapstrādes nozares simbolu, iekštelpās kā interjera elementu un dekoratīvo elementu materiālu pēc iespējas izmantojot koku.

Kā informē fakultātes dekāns Linards Sisenis, 2021. gada novembrī ēkā noslēgušies nozīmīgi energoefektivitātes uzlabošanas darbi un tā ieguvusi jaunu ārējo veidolu. Šogad īstenoti arī būtiski studiju vides modernizēšanas darbi, līdz ar to topošajiem meža nozares speciālistiem pieejamas ērtas, modernas un sakārtotas studiju telpas. Atjaunošanas darbi īstenoti, kombinējot dažādus finansējuma avotus, un kopumā fakultātē kopš 2018. gada ieguldīti aptuveni 1,2 miljoni eiro.

Lai gan fakultātes ēkai nav kultūras pieminekļa statuss, tā atrodas Academia Petrina aizsardzības zonā, līdz ar to fasādes atjaunošanā ņemtas vērā Nacionālās kultūras mantojuma pārvaldes prasības un saglabāti visi tās dekoratīvie elementi.

Savukārt iekštelpās atjaunošanas laikā izveidotas unikālas mācību laboratorijas, kādām līdzīgas nav citās Baltijas valstīs. Viena no tām ir "Husqvarna" motorinstrumentu laboratorija. Ar jaunu aprīkojumu iekārtotas arī Meža aizsardzības laboratorija, Medniecības laboratorija, Mežistrādes laboratorija un Dendroloģijas laboratorija.

Meža fakultāte ir viena no senākajām LLU fakultātēm, kas dibināta 1920. gadā kā Latvijas Augstskolas Lauksaimniecības fakultātes Mežkopības nodaļa un atradās Rīgā. Mainoties vietām un nosaukumiem, savu pašreizējo mājvietu Jelgavā, Akadēmijas ielā 11, fakultāte ieguva 1957. gadā. Fakultāte īsteno astoņas studiju programmas dažādos studiju līmeņos, un jaunākā no tām ir "Ilgtspējīga mežsaimniecība", kas paredzēta ārvalstu studentiem un tiek īstenota angļu valodā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!