Foto: LETA
Latvijas nacionālās aviokompānijas "airBaltic" pamatkapitālā līdzekļi pēc akcionāru vienošanās panākšanas tiks ieguldīti triju dienu laikā un arī "airBaltic" zīmolu valsts atgūs bez maksas, atzina satiksmes ministrs Uldis Augulis.

Uz jautājumu, kad reāli līdzekļiem ir jāieplūst "airBaltic" pamatkapitālā, Augulis atbildēja, ka tiem tur bija jābūt jau vakar. "Līdzekļiem tur bija jāieplūst jau vakar, bet varētu teikt, ka pēc akcionāru vienošanās panākšanas līdzekļiem pamatkapitālā ir jāieplūst triju dienu laikā. Visas tehniskās darbības notiks pēc vienošanās panākšanas," pastāstīja Augulis.

Viņš norādīja, ka valsts un otra privātā akcionāra "Baltijas aviācijas sistēmas" (BAS) ieguldījums būs pietiekams, lai varētu segt kreditoru saistības un sākt flotes nomaiņa. Ministrs piebilda, ka no vecajām "Fokker" tipa lidmašīnām "airBaltic" ir pēc iespējas ātrāk jāatsakās, jo katrs "Fokker" lidojums nes zaudējumus.

Uz jautājumu par riskiem, ka valsts ieguldītā nauda nonāk privāto akcionāru rīcībā, satiksmes ministrs atbildēja, ka tas būs atrunāts akcionāru vienošanās dokumentos. "Viens no vienošanās punktiem paredz, ka vairs nav akcionāru līguma, līdz ar to viss notiek atbilstoši Komerclikuma principiem. Tiek mainīti statūti, un kompānijas vadībā ir trīs valdes locekļi, kurus virzīs valsts, protams, to pārrunājot arī ar privāto akcionāru, lai samazinātu visas šaubas. Tajā pašā laikā tās daļas, kas pašlaik ir ārpus uzņēmuma, tādas kā biļešu tirdzniecība, virszemes apkalpošana, grāmatvedības uzskaite un citas lietas, kas ir nozīmīgas "airBaltic" un bija nodotas citām BAS kompānijām, tiek liktas atpakaļ "airBaltic"," klāstīja Augulis.

Ministrs teica, ka arī "airBaltic" zīmols tiks nodots atpakaļ valstij. "Zīmols arī tiek atdots atpakaļ valstij bez atlīdzības. Nav līguma, nav Flika [līdzīpašnieka un izpilldirektora Bertolta Flika], ir zīmols un kompānija darbojas," teica Augulis.

Tāpat tiks izbeigts darījums, kurā "Transatlantic Holdings Company " prettiesiski iegādājās fiktīvas "airBaltic" akcijas, uzsvēra Augulis.

Uz jautājumu par turpmāko sadarbību ar BAS, ņemot vērā līdzšinējo pieredzi, Augulis atbildēja, ka to regulēs vienošanās. "Vienošanās diezgan radikālus paredz sadarbības nosacījumus, lai mēs nākotnē izbēgtu no iespējamām līdzīgām darbībām. Tādēļ jau arī šis laiks un šis darbs nav tik vienkāršs un tādēļ vienošanās ir uz daudz lapām, lai mēs visu to aprakstītu un panāktu sev vēlamo rezultātu," paskaidroja satiksmes ministrs.

Jau vēstīts, ka Augulis cer, ka jau piektdien tiks panākta ilgi gaidītā vienošanās Latvijas aviokompānijas "airBaltic" akcionāru – valsts un otra privātā akcionāra BAS - vidū par "airBaltic" pamatkapitāla palielināšanu.

Latvijas valstij un privātajam akcionāram BAS ir jāvienojas par "airBaltic" pamatkapitāla palielināšanu, ieguldot 153 miljonus eiro (107 miljonus latu).
Kompānija "airBaltic" veic tiešos lidojumus no trim Baltijas valstu galvaspilsētām – Rīgas, Viļņas un Tallinas, kā arī nodrošina aviosatiksmi vairākos iekšzemes maršrutos Somijā.

"airBaltic" dibināts 1995.gadā, tā lielākie akcionāri ir Latvijas valsts ar 52,6% akciju un BAS ar 47,2% akciju, kas tās 2009.gada sākumā iegādājās no SAS. BAS 50% kapitāldaļu pieder Flikam, bet vēl 50% – Bahamu salās reģistrētai kompānijai "Taurus Asset Management Fund Limited".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!