Teju jau pabeigtas Lietuvas - Zviedrijas elektropārvades kabelis "NordBalt" darbu sāks 2016. gadā, un, kā prognozē Lietuvas elektropārvades sistēmas operators "Litgrid", elektrības cena Latvijā varētu mazināties pat par 20%.

Ja šobrīd Latvija par megavatu maksā aptuveni 50 eiro, tad pēc "NordBalt" pieslēguma cena varētu kristies līdz 38,5 eiro par megavatu, sarunā ar portālu "Delfi" prognozēja "Litgrid" izpilddirektors Daivis Virbickis.

Virbickis arī norāda, ka līdzvērtīgs cenas kritums gaidāms arī Lietuvā, bet Igaunijā elektroenerģija jau tagad ir lētāka - tikai nedaudz vairāk nekā 30 eiro par megavatu.

Skeptiskāks savās prognozēs gan ir Lietuvas enerģētikas ministrs Rokas Masiulis, kurš precizē, ka šie 20% ir diezgan aptuvenas prognozes un lielāko cenas kritumu varētu piedzīvot uzņēmēji, nevis fiziskās personas.

Masiulis sarunā ar "Delfi" arī vērtē, ka būtiskāka par cenas kritumu "NordBalt" gadījumā ir energodrošība, kuru, pieslēdzot elektroapgādi no Skandināvijas, iegūtu viss Baltijas reģions.

Kabeļa "NordBalt" kopējais garums ir 450 kilometri, tai skaitā jūrā aptuveni 400 kilometri. Par starpsavienojumu Lietuva un Zviedrija vienojās 2010. gadā. Atbalstu projektam izteikusi arī Latvijas energoapgādes kompānijas "Latvenergo".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!