Balvu par mūža ieguldījumu alus ražošanas nozarē saņems LLU profesore Kārkliņa
Foto: LETA

Šogad balvu Par mūža ieguldījumu alus ražošanas nozarē saņems Latvijas Lauksaimniecības Universitātes (LLU) Pārtikas tehnoloģijas fakultātes profesore Dr.sc.ing. Daina Kārkliņa, kura sniegusi ilggadīgu ieguldījumu jauno speciālistu izglītošanā un veikusi plašu zinātnisko darbību alus nozarē, portālu "Delfi" informēja "Latvijas alus gada balva 2017" žūrijas komisijas pārstāvji.

"Profesore arī šobrīd nesavtīgi atbalsta un konsultē alus ražošanas speciālistus," norāda biedrības "Alus Brālība" pārstāve Jolanta Lapiņa.

Daina Kārkliņa darba gaitas LLU uzsāka 1973. gadā un šogad apritēs 45 gadi kopš viņas pedagoģiskās un zinātniskās darbības sākšanas. Savu profesionālo darba dzīvi Kārkliņa uzsāka Pārtikas tehnoloģijas katedrā kā vecākā laborante. Laika posmā no 1993. gada līdz 2006. gadam Kārkliņa savās rokās un pārziņā turēja Pārtikas tehnoloģijas fakultāti, esot dekānes amatā.

2001. gadā viņa tika ievēlēta par profesori Pārtikas tehnoloģijas fakultātē. Pēc dekāna amata, profesore pildīja Pārtikas tehnoloģijas katedras vadītājas pienākumus līdz 2017. gadam. Šobrīd pofesore Daina Kārkliņa fakultātē darbojas kā mācībspēks, kā arī aktīvi iesaistās dažādu projektu realizēšanā.

Profesores pedagoģiskā un zinātniskā darbība saistīta ar raudzēšanas tehnoloģijām. Savu dzīves pieredzi un iegūtās zināšanas profesore nodod tālāk studentiem, kuri studē pārtikas un dzērienu tehnoloģijas specialitātē.

"Viņas vadībā studenti iegūst profesionālo kompetenci alus, vīna, spirta un citu stipro dzērienu ražošanas tehnoloģijās. Profesores Kārkliņas pedagoģisko un zinātnisko darbību raksturo plašais klāsts sarakstīto grāmatu, mācību materiālu, pieteikto un apstiprināto patentu skaits un vairāk nekā 140 zinātniskie raksti, kuros risināti pārtikas zinātnē aktuāli jautājumi," sacīja Lapiņa.

Viņa piebilst, ka profesores darbu ir novērtējuši "Aldaris" un Latvijas Zinātņu akadēmija, piešķirot 2001.gadā lielo balvu zinātnē par ievērojamu ilggadēju ieguldījumu skolēnu un studentu izglītošanā, kā arī zinātnisko pētniecības darbu vadīšanā un organizēšanā, kam bijusi neatsverama loma pārtikas nozares attīstībai Latvijā.

Profesore Kārkliņa LLU Mūžizglītības centrā vada speciālos kursus, kuri tematiski saistīti ar alkoholisko dzērienu ražošanu – alus un vīna gatavošanas tehnoloģijas. Profesore aktīvi darbojas projektā "Baltic Beer Star", konsultējot un daloties pieredzē ar jaunajiem nozares speciālistiem. Tāpat Kārkliņa regulāri piedalās kvasa, iesala dzērienu un alus konkursu vērtēšanas komisijās gan Latvijā, gan ārvalstīs

Lapiņa arī atgādina, ka 2. februārī atjaunotajā VEF kultūras pilī, Rīgā, godinot nozares veiksminiekus un izceļot pagājušās sezonas sasniegumus, jau septīto reizi notiks Latvijas alus darītavu ikgadējs pasākums "Alus gada balva 2017" pasniegšanas ceremonija. '

Source

DELFI Bizness

Tags

Alus Jelgava Latvijas Lauksaimniecības universitāte
Pamanījāt kļūdu?
Iezīmējiet tekstu un nospiediet Ctrl + Enter!

Stingri aizliegts DELFI publicētos materiālus izmantot citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai jebkur citur, kā arī jebkādā veidā izplatīt, tulkot, kopēt, reproducēt vai kā citādi rīkoties ar DELFI publicētajiem materiāliem bez rakstiskas DELFI atļaujas saņemšanas, bet, ja atļauja ir saņemta, DELFI ir jānorāda kā publicētā materiāla avots.

Comment Form

Komentāri
komentēt kā anonīms lietotājs
Komentējot Jūs piekrītat Lietošanas noteikumiem
Lasīt komentārus Lasīt komentārus