Foto: Pixabay
Latvijā patēriņa cenas šogad aprīlī salīdzinājumā ar martu varētu būt palielinājušās par aptuveni 2,5%, tādējādi gada laikā - šogad aprīlī salīdzinājumā ar 2021.gada aprīli - inflācija varētu būt sasniegusi 13,2-13,3%, prognozēja banku analītiķi.

Tostarp "Swedbank" ekonomiste Laura Orleāne prognozēja, ka 2022.gada aprīlī salīdzinājumā ar martu patēriņa cenas varētu būt augušas par 2,5%, inflācijai gada laikā sasniedzot 13,3%.

"Būtiskākie inflācijas virzītāji pagājušajā mēnesī, visticamāk, saglabājās nemainīgi - pārtikas preces, ar mājokli saistītās izmaksas un degvielas cenas," sacīja Orleāne.

Pārtikas cenu kāpums veikalu plauktos vēl joprojām galvenokārt atspoguļo notikumus pirms Krievijas iebrukuma Ukrainā - energoresursu krīzi, pandēmijas atkopšanās rezultātā pieaugošo pieprasījumu, piegādes ķēžu saspīlējumus un ražām nelabvēlīgos laika apstākļus.

Tāpat Orleāne minēja, ka elektrības un dabasgāzes cenas biržā aprīlī samazinājās, taču tās vēl joprojām saglabājās augstas. Turklāt no maija vairs nebūs spēkā valsts kompensācijas obligātā iepirkuma komponentes (OIK) un elektroenerģijas sadales un pārvades sistēmas tarifiem, tāpēc nav pamata gaidīt kritumu ar mājokli saistīto pakalpojumu tarifos.

Turpinoties diskusijām par Krievijas naftas importa pārtraukšanu atsevišķos pasaules reģionos, tostarp Eiropā, naftas cena aprīlī gada laikā reģistrējušas 60% pieaugumu ASV dolāru izteiksmē, bet eiro izteiksmē - par 80%. Tādējādi cenu pieaugums novērots arī degvielas cenām Latvijā - par vairāk nekā 45%.

Savukārt "SEB bankas" makroekonomikas eksperts Dainis Gašpuitis prognozēja, ka aprīlī patēriņa cenas salīdzinājumā ar iepriekšējo mēnesi varētu būt augušas par 2,5%, tādējādi gada inflācijai sasniedzot 13,2%.

"Attiecībā uz inflāciju tuvāko mēnešu laikā labu ziņu nav un tuvākajos mēnešos nebūs. Tā turpinās pieaugt un aprīlī varētu sasniegt jau 13,2%, mēneša laikā pieaugot par 2,5%. Galvenie virzītāji ir enerģijas un pārtikas cenu pieaugums, ko varētu pastiprināt arī apģērbu un apavu cenas, jo veikalos ienāk jaunās sezonas kolekcijas. Ārējo faktoru ietekmē pastiprinās arī pakalpojumu cenu pieaugums," sacīja Gašpuitis.

Centrālā statistikas pārvalde datus par patēriņa cenu izmaiņām aprīlī paziņos otrdien, 10.maijā.

Jau vēstīts, ka patēriņa cenas šogad martā salīdzinājumā ar februāri Latvijā pieauga par 3,3%, bet gada laikā jeb salīdzinājumā ar 2021.gada martu - par 11,5%. Vienlaikus 12 mēnešu vidējais patēriņa cenu līmenis, salīdzinot ar iepriekšējiem 12 mēnešiem, palielinājās par 5,6%.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!