Foto: DELFI

Saskatot dominējoša stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu, Konkurences padome (KP) bargi sodījusi Rīgas brīvostu, liedzot tai turpmāk sniegt velkoņu pakalpojumus un liekot valstij samaksāt 1,5 miljonu eiro sodu, vēsta portāls "Ir", atsaucoties uz tā rīcībā esošo KP lēmumu.

Portāls atgādina, ka KP jau trīs reizes ir sodījusi Rīgas brīvostas pārvaldnieka Leonīda Loginova pārvaldībā esošo uzņēmumu par dominējoša stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu. Taču 5.jūnijā pieņemtais KP lēmums esot nepieredzēti bargs.

Saskaņa ar to Rīgas brīvostai jāmaksā 1,5 miljonu eiro naudas sods, kā arī līdz 31.decembrim ir jāpārtrauc velkoņu pakalpojumu sniegšana. "Turpmāk brīvosta tos vairs nedrīkstēs piedāvāt, izņemot tikai ostas likumā noteikto prasību izpildei - lai nodrošinātu ziemas navigāciju, glābšanas, ugunsdzēšanas un piesārņojuma novēršanas darbus," skaidro portāls. KP ir liegusi veikt komercdarbību ne tikai pašai brīvostai, bet arī izmantojot līdzdalību kapitālsabiedrībās, tostarp SIA "Rīgas brīvostas flote".

KP lēmumu ir iespējams pārsūdzēt tiesā. Tāpat iespējama soda mīkstināšana, ja brīvosta līdz 19.jūnijam saskaņos un parakstīs ar KP izlīgumu šajā lietā.

Brīvostas valdes priekšsēdētājs Andris Ameriks (GKR) aģentūrai LETA apstiprinājis, ka brīvosta parakstīs izlīgumu ar KP. Visi astoņi valdes locekļi jau esot izskatījuši, apstiprinājuši un parakstījuši KP piedāvāto savstarpējo izlīgumu. Tas paredz, ka brīvostai trīs gadu laikā būs jāsamaksā valstij soda nauda 600 tūkstošu eiro apmērā.

Izlīgums līdz 19.jūnijam vēl jāparaksta brīvostas pārvaldniekam Loginovam.

Ameriks norādīja, ka KP un brīvostai ir atšķirīgi viedokļi par pārkāpuma esamību, tomēr vienošanās par izlīgumu pašreiz esot labākais situācijas risinājums.

Kas attiecas uz velkoņu pakalpojumu, kuru brīvostai liegts sniegt līdz 31.decembrim, brīvostas pārstāvji kopā ar Satiksmes ministriju mēģinās vienoties par risinājumu. "Meklēsim risinājumus - vai nodot pakalpojumu valstij, vai kādu citu alternatīvu. Par to domās pārvaldnieks," sacīja Ameriks.

Komentējot notikušā ietekmi uz brīvostas ekonomisko situāciju, Ameriks norādīja, ka bažas par brīvostas konkurētspēju pastāv, taču reālo ietekmi rādīšot laiks.

Saistībā ar brīvostas pārkāpumiem KP vērsās igauņu uzņēmums "PKL Flote", ar kuru 2012.gadā brīvosta nepagarināja līgumu, "Ir" pastāstīja advokāts Artūrs Spīgulis. Viņš apliecināja, ka arī iepriekš uzņēmumam likti dažādi šķēršļi, piemēram, klientiem ieteikts izmantot Rīgas brīvostas flotes velkoņus.

Sākumā KP lietu neierosināja, atzīstot - brīvosta var pati izlemt, saņemt pakalpojumu no malas vai to darīt pati. Tomēr "PKL Flote" vērsās tiesā. Augstākā tiesa lēma par labu igauņiem, liekot KP uzsākt lietu.

Lieta uzsākta 2013.gada vidū.

KP iepriekš trīs reizes sodīja brīvostu par neatļautu vēršanos pret velkoņu konkurenci. 2009.gadā tika piemērots 64 tūkstošu eiro (45 tūkstošu latu) sods un uzdots atļaut igauņu SIA "PKL Flote" velkoņiem "Marss-1" un "Castro" sniegt pakalpojumus brīvostā, savus velkoņus nododot citam operatoram. Brīvosta tos nodeva SIA" Amber Holding Liepāja", bet pēc trim mēnešiem paņēma atpakaļ.

Gadu vēlāk KP brīvostu sodīja vēlreiz - ar 14 tūkstošiem eiro. Vēlāk KP atkal konstatēja dominējoša stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu, 2011.gadā par to piemērojot jau 149,4 tūkstošu eiro sodu.

Rīgas osta pēc pārkrauto kravu apmēra un apkalpoto pasažieru skaita ir lielāka osta Latvijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!