Foto: LETA
Ņemot vērā, ka bijušais lielākais lidsabiedrības "airBaltic" privātais akcionārs SIA "Baltijas Aviācijas sistēmas" (BAS) nav nodrošinājis visu iepriekš solīto ieguldījumu aviokompānijas attīstībai, lidsabiedrība plāno izmantot iespēju lūgt Valsts kasei 25 miljonu latu valsts aizdevumu, portālam "Delfi" atzina Satiksmes ministrijas (SM) valsts sekretāra vietniece Džineta Innusa.

Iespēja valstij aviokompānijai aizdot 25 miljonus latu papildus pērn beigās ieguldītajiem ap 57 miljoniem latu ir paredzēta 2011.gada oktobrī noslēgtajā lidsabiedrības akcionāru vienošanā gadījumā, ja BAS nepilda savas saistības. Tā kā privātais akcionārs ir ieguldījis vien daļu no solītās naudas, lidsabiedrība var lūgt 25 miljonu latu aizdevumu.

SM valsts sekretārs Anrijs Matīss žurnālistiem sacīja, ka pagaidām gan aviokompānijai neeost vajadzības aizņemties papildu naudu. Savukārt valsts sekretāra vietniece Innusa portālam "Delfi" skaidroja, ka lidsabiedrība gatavojas Valsts kasei lūgt 25 miljonu latu valsts aizdevumu, ņemot vērā, ka BAS visu solīto naudu aviokompānijā nav ieguldījis.

"Šobrīd jau tiek gatavoti dokumenti [aizdevuma lūgšanai]," sacīja SM valsts sekretāra vietniece, piebilstot, ka šī papildu nauda ir nepieciešama kompānijas attīstībai.

SM valsts sekretārs informēja, ka neviens no esošajiem lidsabiedrības akcionāriem nav pieteicies jaunemitētajām akcijām arī pēdējā - trešajā uzsaukumā. Līdz ar to saskaņā ar nomatīvos noteikto kārtību mēneša laikā tiks izsludināta "airBaltic" akcionāru sapulce, kur tiks lemts par pamatkapitāla apmēru.

Jau ziņots, ka valsts kompānijas pamatkapitālā ieguldīja ap 57 miljonus latu un tādejādi kompānijas kapitāls palielināsies no vairāk nekā 400 000 latu līdz 57 miljoniem latu. Taču saskaņā ar uzņēmuma akcionāru pērn oktobra sākumā panākto vienošanos kompānijas pamatkapitālu bija paredzēts palielināt līdz 106 miljoniem latu. BAS solītos apmēram 47 miljonus latu uzņēmumā neieguldīja un arī neviens no pārējiem akcionāriem nepietiecās jaunemitētajām akcijām.

Jau ziņots, ka kompānijas akcionāri pērn oktobrī vienojās palielināt "airBaltic" pamatkapitālu par 106 miljoniem latu. Valsts kompānijā proporcionāli tās īpašumā esošo akciju skaitam ieguldīja aptuveni 57 miljonus latu, bet privātajam akcionāram BAS bija jāiegulda aptuveni 47 miljoni latu, no kuriem ieguldīta mazāk nekā puse naudas.

Valsts SM novembra beigās, izmantojot pirmpirkuma tiesības, iegādājās Latvijas Krājbankā BAS ieķīlātās 47,2% lidsabiedrības "airBaltic" akcijas par nominālvērtību 224 453 lati. BAS bija iespēja atjaunot savu līdzdalību aviokompānijā līdz 47,2%, ja tā noteiktajā laikā samaksātu oktobra sākumā solītos aptuveni 47 miljonus latu lidsabiedrības pamatkapitāla palielināšanai. Taču BAS to līdz noteiktajam termiņam šā gada 27.janvārim neizdarīja, tāpēc tika izsludināta pieteikšanās uz šiem 47 miljoniem akciju, kuru nominālvērtība ir viens lats.

Tā kā BAS aviokompānijā joprojām pieder viena akcija, privātajam akcionāram būs iespēja piedalīties nākamajās lidsabiedrības akciju emisijās un pamatkapitāla palielināšanā. Tomēr šajos gadījumos BAS varēs audzēt savu līdzdalību aviokompānijā vien proporcionāli tai piederošajam akciju skaitam.

"airBaltic" dibināts 1995.gadā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!