Foto: F64
Bauskas novada Uzņēmējdarbības konsultatīvā padome pieņēmusi rezolūciju, kurā prasa steidzami izstrādāt valsts mēroga mehānismu Latvijas grants ceļu glābšanai un atjaunošanai, portālu "Delfi' informēja Bauskas novada pašvaldībā.

Bauskas uzņēmēju ieskatā jāizstrādā valsts līmeņa sistēma, nosakot galvenās prioritātes, tostarp finanšu atbalstu un nodokļu politikas saskaņošanu. Pašvaldībām un VAS "Latvijas Valsts ceļi" jāizstrādā finansēšanas mehānismi, lai nekavējoties sāktu rīkoties un noteiktu "dzīvības ceļus" katrā teritoriālajā vienībā. Tikmēr pašvaldībām jāizstrādā apsaimniekošanas sistēma, vietējo ceļu atjaunošana un uzturēšana jāplāno vismaz desmit gadu periodā, pauž Bauskas uzņēmēji.

Rezolūcijas pieņemšanas atklātajā sēdē Bauskas novada uzņēmēji pauduši, ka Saeimai un valdībai jābeidz izturēties pret ceļiem kā pret traucējošu sadaļu valsts budžetā.

Uzņēmēji akcentējuši, ka Latvijas novadu dzīvotspēja ir atkarīga no tūlītējas un saskaņotas valsts un pašvaldību politikas, kura paredz valsts vietējo autoceļu nozīmes un saglabāšanas nepieciešamību. Pretējā gadījumā cilvēki turpinās no Latvijas izbraukt, bet Bauskas novadā apsīks uzņēmējdarbība, uzskata uzņēmēji.

Rezolūcija nosūtīta Latvijas Valsts prezidentam, Saeimas deputātiem, Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijai, Finanšu ministrijai, Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijai, Satiksmes ministrijai, Ekonomikas ministrijai, Latvijas Pašvaldību savienībai, VAS "Latvijas Valsts ceļi", Bauskas novada deputātiem.

1. marta Bauskas novada Uzņēmējdarbības konsultatīvās padomes atklātā sēde tika sasaukta, meklējot risinājumus autoceļu kritiskajai situācijai.

Pirms sēdes padome tikās ar iedzīvotājiem astoņos novada pagastos un uzklausīja viņu viedokli. Tikšanās reizēs piedalījušies arī ceļu būves speciālisti. Ceļi pagastos ir apsekoti, identificēti problemātiskie ceļi, konstatēti būtiski defekti, uzturēšanas vājās vietas.

Bauskas novada uzņēmēji pauž, ka sliktais grants ceļu stāvoklis apdraud iedzīvotāju labklājību un izdzīvošanu, jo ierobežo piekļuvi Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienestam, Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestam, policijai, kā arī sarežģī bērnu nokļūšanu skolās un pieaugušo došanos uz darbu.

Bauskas novada Uzņēmējdarbības konsultatīvā padome apzinās, ka Bauskas novada ceļu stāvoklis ir tikai daļa no kritiskā stāvoklī nonākušajiem grants autoceļiem citviet Latvijā, teikts dokumentā. Padomes redzējumā politiskās izpratnes trūkuma dēļ par reālo situāciju vietējo autoceļu degradācija turpinās divdesmit gadus. Tomēr Finanšu ministrija un Satiksmes ministrija nav spējīgas vienotas par Autoceļu fonda atjaunošanu, iecerei nav politiska atbalsta.

"Apzinoties, ka kopējās problēmas var tikt risinātas tikai, ja visā valstī uzņēmēji pieprasīs sākt pārmaiņas, Bauskas novada uzņēmēji cer, ka līdzīgi rīkosies arī citu novadu iedzīvotāji," paudusi Uzņēmējdarbības konsultatīvā. padome.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!