Foto: F64

Čehijas uzņēmuma "Black Duck Invest" un jurista Mārtiņa Kvēpa paziņojumi par naudas pārskaitījumu SIA "Olmafarm" ir kārtējais mēģinājums izkrāpt "Olmafarm" piederošās zāļu ražotāja AS "Olainfarm" akcijas, jo "Olmafarm" nekad nav pārdevis tās Čehijas uzņēmumam, pavēstīja "Olmafarm" valdes loceklis un "Olainfarm" padomes loceklis Pēteris Rubenis.

Viņš uzsvēra, ka "Olmafarm" kontos nekādi naudas līdzekļi nav ienākuši. "Pat ja nauda tiktu pārskaitīta, tas nekādā veidā nelegalizētu "Black Duck Invest" īstenoto krāpniecības mēģinājumu," pauda Rubenis.

Viņš skaidroja, ka par bijušās "Olmafarm" valdes locekles Milanas Beļevičas parakstīto līgumu, ko viņa parakstīja, vairs nebūdama "Olmafarm" amatpersona, un uz kuru atsaucas "Black Duck Invest", ir sākts kriminālprocess un notiek aktīva izmeklēšana.

Rubenis uzsvēra, ka līgumu parakstījusi Beļeviča kā privātpersona, un tas nav saistošs "Olmafarm". Turklāt saistībā ar šo kriminālprocesu tikai aizturēta ne vien Beļeviča, bet arī Čehijas pilsoņi, "Black Duck Invest" pārstāvji Vojteks Kačena un Tibors Bokors.

Rubenis informēja, ka kriminālprocesa ietvaros ir noteikts aizliegums "Black Duck Invest" iegūt "Olmafarm" piederošās "Olainfarm" akcijas. Saistībā ar darījumu "Black Duck Invest" esot zaudējuši jau vairāk nekā desmit tiesvedībās Latvijas un Čehijas tiesās, norādīja Rubenis.

"Olmafarm" nav saņēmusi nekādus naudas līdzekļus savos kontos ne vakar, ne šodien. Pat ja šie naudas līdzekļi ienāktu uzņēmuma kontā, "Olmafarm" tos nepieņemšot.

"Krāpšanas ceļā veiktais mēģinājums iegūt akcijas nav legalizējams, izdarot naudas pārskaitījumu. Pēc šādas loģikas jebkurš reideris varētu nolemt ko un par cik vēlas iegādāties - viltotu līgumus, ieskaitītu kontā viltotā līgumā norādīto naudas summu un paziņotu, ka darījums ir likumīgs," skaidroja Rubenis.

Viņš norādīja, ka gadījumā, ja nauda tomēr ienāktu "Olmafarm" kontā, uzņēmums to ieskaitītu Valsts kasē un vērstos Finanšu izlūkošanas dienestā, lai šī institūcija veiktu šo līdzekļu pārbaudi.

"Tikpat aplami ir "Black Duck Invest" paziņojumi par līdzdalības iegūšanu "Olainfarm" - lai kāda persona iegūtu balsstiesības biržas uzņēmumā, tās ir jāsaņem no esoša akcionāra, taču "Olmafarm" nav parakstījusi jebkādus dokumentus par balsstiesību nodošanu "Black Duck Invest"," uzsver Rubenis.

Jau ziņots, ka "Black Duck Invest", kas apgalvo, ka kļuvis par "Olmafarm" piederošo 42,5% "Olainfarm" akciju īpašnieku, trešdien paziņoja, ka izpildījis akciju pārdošanas un pirkšanas līgumā ar "Olmafarm" ietvertās saistības un atbilstoši līguma noteikumiem pārskaitījis bankas norēķinu kontā pirkuma maksas daļu par akcijām - 30 miljonus eiro.

Uzņēmuma pārstāvji skaidroja, ka atbilstoši līgumam nauda par 42,5% "Olainfarm" akcijām ir deponēta bankas kontā, līdz otra darījuma puse izpildīs savas saistības, pārskaitot akcijas.

Pēc 30 miljonu eiro pārskaitīšanas "Black Duck Invest" trešdien ir nosūtījis paziņojumu Finanšu kapitāla un tirgus komisijai par nozīmīgas līdzdalības iegūšanu "Olainfarm".

"Black Duck Invest" pārstāvis Kačena apgalvoja, ka tas nozīmē, ka "Black Duck Invest" ir ieguvis visas ar nopirktajām akcijām saistītās un no tām izrietošās tiesības, tostarp balsstiesības "Olainfarm" akcionāru sapulcē.

"Black Duck Invest" iepriekš paziņoja, ka farmācijas grupa "Repharm" kontroli "Olainfarm" pārņēmusi pretlikumīgi un "Black Duck Invest" turpinās aizstāvēt savas tiesības Latvijas un Čehijas tiesās, lai panāktu ar "Olmafarm" noslēgtā "Olainfarm" akciju iegādes darījuma izpildi.

"Olainfarm" nodarbojas ar gatavo zāļu formu, farmaceitisko preparātu un uztura bagātinātāju, kā arī ar ķīmisko vielu un aktīvo farmaceitisko ingredientu ražošanu. "Olainfarm" lielākais akcionārs ir "Olmafarm" (42,56%), kas vienādās daļās pieder Valērija Maligina mantiniecēm - Irinai Maliginai, Annai Emīlijai Maliginai un Nikai Saveļjevai.

FKTK padome atļāva "Repharm" grupas uzņēmumam "AB City" izteikt "Olainfarm" akciju atpirkšanas obligāto piedāvājumu, jo "AB City" uz netiešas līdzdalības pamata bija ieguvusi no "Olainfarm" akcijām izrietošās balsstiesības, kas veidoja 30,85% no balsstiesīgo akciju kopskaita. "AB City" akciju atpirkšanas obligātajā piedāvājumā un papildus izsludinātajā akciju pārdošanas iespējā palielināja līdzdalību "Olainfarm" kapitālā līdz 48,1%.

Ņemot vērā plānoto "Olainfarm" 14.oktobra akcionāru sapulces lēmumu par akciju izslēgšanu no biržas, "AB City" ievietojis "Nasdaq Riga" biržā akciju pirkšanas uzdevumu par cenu 9,26 eiro, kas tiks uzturēts, līdz sāksies obligātā akciju atpirkšana.

Paziņojumā teikts, ka "AB City" kontrolē ir 48,1% no "Olainfarm" balsstiesībām, un saskaņā ar Finanšu instrumentu tirgus likumu pirms akciju izslēgšanas no regulēta tirgus ir jāveic obligāta akciju atpirkšana.

Pēc "AB City" aprēķiniem akciju atpirkšanas cena būs 9,26 eiro par katru akciju.

"Olainfarm" koncerna apgrozījums pagājušajā gadā bija 122,157 miljoni eiro, kas ir par 11% mazāk nekā 2019.gadā, savukārt koncerna peļņa samazinājās 2,3 reizes un bija 9,478 miljoni eiro.

"Olainfarm" akcijas kotē "Nasdaq Riga" oficiālajā sarakstā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!