Zemkopības ministrijas (ZM) valsts sekretāre Dace Lucaua Briselē pirmdien Eiropas Savienības (ES) Lauksaimniecības un zivsaimniecības ministru padomes sanāksmē aicinās Eiropas Komisiju (EK) nekavējoties rīkoties, lai atvieglotu dzīvo cūku eksportu uz Krieviju, kas kļuvis apgrūtināts pēc tam, kad Krievijas, Baltkrievijas un Kazahstānas Muitas ūnija noteica astoņas reizes lielāku ievedmuitas nodokli.

ZM informē, ka Lucaua sanāksmē paudīs atbalstu Lietuvas ierosinājumam un aicinās EK aktivizēt sarunas ar Krieviju. Viņa norāda, ka pašreizējos ekonomiskajos apstākļos tik krasi paaugstinātā ievedmuita rada nopietnus draudus dzīvo cūku eksportētāju turpmākajai darbībai, kā arī to konkurētspējai Krievijas tirgū. "Lai cūkkopības nozari neskartu dziļa krīze, Latvija aicina Komisiju nekavējoties rīkoties - noteikt eksporta kompensācijas dzīvajām cūkām, kā arī atjaunot kompensācijas svaigai un saldētai cūkgaļai," sanāksmē aicinās Lucaua.

Sanāksmē plānots arī apspriest iespējas uzlabot pārtikas apgādes ķēdes darbību Eiropā. Tāpat ES dalībvalstu nozares ministri tiks iepazīstināti ar gaidāmās Spānijas prezidentūras prioritātēm un darba kārtību.

Latvija atbalstīs EK piedāvātos priekšlikumus pārtikas piegādes ķēdē konstatēto problēmu risināšanai. ZM uzskata, ka jāizstrādā ES līmeņa pamatnostādnes, lai ierobežotu darbības, kas vērstas pret godīgu konkurenci, kā arī aktualizētu un vienādotu dalībvalstu konkurences iestāžu piemēroto praksi.

Tāpat Latvija uzskata, ka ir jāizstrādā ES līmeņa pamatnostādnes negodīgu līgumisko prakšu novēršanai. Vispiemērotākie ir pasākumi, kas veicina ilgtspējīgas un uz tirgus principiem balstītas attiecības starp pārtikas apgādes ķēdes dalībniekiem. Tāpat ir jārealizē pasākumi, kas stiprina ražotāju grupas, un jāatbalsta ražotāju grupu veidošanu arī citos sektoros, piemēram, piena nozarē, uzskata ZM.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!