Foto: DELFI
Zivju pārstrādes uzņēmums "Brīvais vilnis" šogad uzņēmuma ražotnē plāno ieguldīt apmēram 80 000 eiro, intervijā sacīja kompānijas valdes priekšsēdētājs Arnolds Babris.

Viņš pastāstīja, ka šprotu ražotāji, tostarp "Brīvais vilnis" vasaras periodā dodas atvaļinājumā, un veic remontu ražotnē, kā arī profilaksi iekārtām.

"Brīvais vilnis" šogad remontā plāno ieguldīt līdzvērtīgu finanšu apmēru kā iepriekšējos gados. Tostarp 40 000 eiro ir ieguldīti katlā, 16 000 eiro - attīrīšanas iekārtās, bet klasiskais remonts uzņēmumam izmaksās apmēram 20-30 000 eiro. Uzņēmumam līdz šim nav izdevies gadā remontam atvēlēt mazāku summu par 80 000 eiro. "Iekārtas nolietojas, tās ir jāuztur. Zivrūpniecībā gan labi, ka pašreizējās iekārtas - konveijeri, transportieri - būs aktuāli arī pēc 10-20 gadiem," teica Babris.

Viņš arī pastāstīja, ka šoruden kompānija plāno laist apgrozībā vairākus jaunus produktus, tostarp brētliņas sālījumā bez konservantiem. Produkta sastāvā nebūs e-vielu, un tās būs mazsālītas. Jaunie produkti būs pieejami arī vietējā tirgū, bet uzņēmums koncentrēsies uz eksportu, jo ārvalstu tirgos saredz lielāku potenciālu.

Babris arī prognozēja, ka "Brīvais vilnis" šo gadu tāpat kā iepriekšējo noslēgs ar zaudējumiem, jo nozarē notiek cenu dempings un cīņā par noieta tirgu. "Tirgus ir sagrauts. Mēs nevaram pacelt cenu. Varam atteikties no pasūtījumiem, bet līdz ar dīkstāvi pazaudēsim klientus, kurus pēc tam vairs neatgūsim. Notiek nežēlīga cena par klientiem ar cenu dempingu. Tas nav normāli," sacīja Babris.

Viņš gan atturējās prognozēt, vai kompānijas zaudējumi šogad būs lielāki nekā pērn, jo tas ir atkarīgs no uzņēmuma darbības gada atlikušajos mēnešos.

Pēc Babra teiktā, arī kompānijas apgrozījumu šogad ir pāragri prognozēt, jo tas ir atkarīgs no produkcijas realizācijas cenām. "Varu iedot pircējam zemu "saldu cenu", un man būs labs apgrozījums, bet būs arī mīnusi. Varu iedot augstu cenu un palikt bez pasūtījumiem," viņš prātoja.

Jau vēstīts, ka pagājušā gadā "Brīvais vilnis" strādāja ar apgrozījumu 5,43 miljonu eiro apmērā, kas ir par 24,6% mazāk nekā gadu iepriekš, bet uzņēmuma zaudējumi samazinājās par 12,7% - līdz 664 368 eiro.

"Brīvā viļņa" lielākie īpašnieki pastarpināti ir uzņēmēji Valērijs Belokoņs un Vilorijs Belokoņs. Kompānijas akcijas kotē "Nasdaq Riga" otrajā sarakstā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!