Foto: PantherMedia/Scanpix
Cīravas muižas kompleksu iegādājies itālis Davide Degli Esposti, bet tas, kādi ir ārzemnieka plāni uz šo īpašumu, pašvaldībā vēl nav zināms, vēsta laikraksts "Kurzemes Vārds".

Medijam darījuma faktu apstiprinājis pagasta pārvaldes vadītājs Artis Čanders.

Muižas bijušais pārvaldnieks Uldis Rozentāls sacījis, ka ticies ar jauno īpašnieku un palīdz dažādos jautājumos. Lai gan pats personīgi nekad neesot vaicājis, ar ko Davide Degli Esposti nodarbojas, tiek pieļauts, ka viņš esot medicīnas doktors.

Cīravas senlietu krātuves vadītāja Sarmīte Braša savukārt zinājusi teikt, ka jaunajam īpašniekam arī citās valstīs piederot vēl vairākas muižas. "Tas ir runu līmenī," viņa gan sacījusi.

Tiekoties ar Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcijas pārstāvi, jaunais īpašnieks nākotnes plānus nav atklājis. Viņš piedāvājis vienu no muižas kompleksa ēkām pārņemt pašvaldībai, lai tajā izvietotu, piemēram, muzeju. Tomēr pašvaldība nav tiesīga ieguldīt līdzekļus privātīpašumā.

Patlaban muižas kompleksā nekādi darbi netiekot veikti. Vasarā muižas ēka uzkopta tik daudz, lai tajā netecētu ūdens un īpašums neietu postā, norāda "Kurzemes Vārds".

Pēc vairākkārtējas īpašnieku maiņas Cīravas muižas komplekss nonāca "Danske Bank" īpašumā. Taču banka nebija ieinteresēta tā pārvaldīšanā, tāpēc komplekss atkārtoti nonācis pārdošanā. Kompleksa sākuma cena bija 600 000 eiro, informējusi bankas preses pārstāve Ieva Zauere. Tomēr interneta vietnē www.naibaltics.com atrodamajā sludinājumā nosaukta lielāka summa – 700 000 eiro.

Muižas telpas ir tukšas, kopš 2001.gadā tās atstāja Cīravas arodvidusskola. Cīravas muižas pils 1752.gadā celta kā baronu fon Manteifeļu medību pils, 19. gadsimta vidū tā pārbūvēta neogotikas stilā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!