Foto: Reuters/Scanpix/LETA
Pirmdienas, 16. marta, līdz plkst. 16.00 apkopotā informācija liecina, ka saistībā ar situāciju, ko ietekmējis vīrusa "Covid-19" izplatības apdraudējums pasaulē un valstī, Nodarbinātības valsts aģentūra (NVA) ir saņēmusi trīs uzņēmumu paziņojumus par kolektīvo atlaišanu.

Kopumā paziņots par 410 līdz 435 darbinieku plānoto atlaišanu šajos uzņēmumos, norāda NVA.

Viens uzņēmums pārstāv pasažieru aviopārvadājumu nozari, otrs – darbaspēka meklēšanu un nodrošināšanu ar personālu aviopārvadājumu nozarei, trešais – izmitināšanas un ēdināšanas pakalpojumu nozari.

Ir zināms, ka NVA iesniegts nacionālās aviokompānijas "airBaltic" prasījums par kolektīvās atlaišanas uzsākšanu 2020. gada 14. aprīlī. Kopā prasīts atlaist "airBaltic" uzņēmumā – 260 darbiniekus (210 stjuartus un 50 "citu profesiju pārstāvjus"), kā arī "Aviation Crew Resources" ("airBaltic" meitas uzņēmumu, caur kuru nodarbina pilotus) – paredzēts atlaist 140 no 407 pilotiem.

Nodarbinātības valsts aģentūra portālam "Delfi" apstiprināja, ka "airBaltic" piektdien, 13. martā, iesniedzis paziņojumu par kolektīvo atlaišanu.

Vienlaikus Latvijas Aviācijas arodbiedrība un Latvijas Aviācijas arodbiedrību federācija norāda, ka "airBaltic" šis process uzsākts bez konsultēšanās ar arodbiedrību pārstāvjiem un nesniedzot arodbiedrībām likumā paredzēto informāciju pretēji apgalvojumam, ko uzņēmums izteicis NVA paziņojumā. Šāda prakse būtu jāpārtrauc. Neskatoties uz to, ka nacionālā aviolīnija ir uzsākusi kolektīvās atlaišanas procedūru, kuras laikā jāvienojas par atlaižamo darbinieku sarakstu, "airBaltic" mēģina līdz šā gada 17. martam atlaist daļu darbinieku, norāda arodbiedrības.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!