Foto: Reuters/Scanpix/LETA
Latvijas mēbeļu ražotāji apņēmīgi gada pēdējā ceturksnī strādāt ar vismaz nelielu apgrozījuma pieaugumu, lai gan daļai nozares uzņēmumu šis gads noslēgsies sliktāk nekā iepriekšējais, sacīja asociācijas "Latvijas mēbeles" izpilddirektore Ieva Erele.

Viņa pastāstīja, ka pandēmijas ietekmē mēbeļu ražošanas uzņēmumu darbs nav apstājies un uzņēmumi turpina strādāt. "Gada pēdējam ceturksnim šobrīd jāsagatavojas un jāstrādā uz pozitīvu, kaut nelielu pieaugumu, neizslēdzot, ka būs uzņēmumi, bez šaubām, kam šis gads noslēgsies sliktāk nekā 2019. gads," viņa sacīja.

Pēc Ereles teiktā, kopumā asociācijas "Latvijas mēbeles" biedri uz tirgus situāciju raugās ar pozitīvu piesardzību un cer, ka rudenī situācija pasaulē un Eiropā Covid-19 dēļ nepasliktināsies.

Viņa atgādināja, ka mēbeļu rūpniecība ir samērā ciklisks bizness un pa mēnešiem atšķiras, tomēr līdzšinējās tendences liecina par "uzrāvienu" gada pirmajā un pēdējā ceturksnī. "Lūkojoties uz pirmajiem sešiem mēnešiem, varētu domāt, ka ir eksporta kritums. Tomēr, domāju, ka izdarīt secinājumus un saistīt tos ar Covid-19, ir pāragri," sacīja Erele.

"Latvijas mēbeles" izpilddirektore teica, ka nozari ietekmē arī neskaidrība par attīstības iespējām 2021. gadā. Lai gan uzņēmumiem kopumā ir pieejamais investīcijas, tomēr ir nozares uzņēmumi, kam tās nav pieejamas vai arī uzņēmuma attīstības virziens nesaskan ar pieejamo valsts atbalstu kādos aspektos. Tomēr kopumā nozares uzņēmumi ir ieinteresēti un plāno investīcijas attīstībai arī gados, kad ir grūtāk vai mainās tirgus apstākļi.

Kā piemēru Erele minēja vairāku asociācijas "Latvijas mēbeles" biedru, piemēram, "Bolderāja serviss", "Troja" un citu darbā pieņemtos cilvēkus. Līdz ar to šā gada jūlijā to darbinieku skaits nav sarucis vai sarucis maznozīmīgi - nodarbinātība uzņēmumos nav saistīta ar Covid-19 ietekmi.

Viņa atzina, ka atsevišķiem nozares mazajiem uzņēmumiem lielākā problēma ir 14 dienu ilgā darbinieku pašizolācija, kas darba devējam paņem daudz resursu. "Darbinieki nevar strādāt, kaut ir veseli un uzņēmumam ir jāapmaksā šīs dienas. Tā arī nav "dīkstāve" klasiskā izpratnē, jo darba ir daudz. Ir uzņēmums, kam pašizolācija (atgriežoties no Zviedrijas) un sadārdzinātais transports ir papildus 10 000 [eiro] izmaksas bez nodokļiem un maziem uzņēmumiem, tie ir lieli līdzekļi," atzina asociācijas izpilddirektore.

Erele piebilda, ka mēbeļu ražotāju darījumu summas ir lielas un to apgrozījums nav krities, bet peļņa, kas ir ļoti svarīga attīstībai, samazinās ar Covid-19 saistīto izmaksu dēļ. "Visiem piemērotas [atbalsta] programmas "uzrakstīt" nav iespējams. mēdz būt izņēmumi, kas ir teju ik uz soļa, kur, piemēram, arī Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras (LIAA) atbalsts neder un ne jau tāpēc, ka nodokļi nav nomaksāti, bet vienkārši ir neatbilstības kādos no daudzajiem kritērijiem.

"Latvijas mēbeles" ir dibināta 2001.gadā, un tās biedri ir vieni no lielākajiem rūpnieciska rakstura ražotājiem un saražo lielu daļu Latvijas mēbeļu kopapjoma.

Būtiskāko ieveduma samazinājumu piedzīvoja teju visi apakšsegmenti tieši aprīļa mēnesī, saskaņā ar CSB datiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!