Foto: AP/Scanpix/LETA

Viens no pasaulē atpazīstamākajiem uzņēmējiem Bils Geitss šodien svin 65 gadu jubileju. Mūsdienās amerikāņa Geitsa vārds pasaules mērogā saistās gan ar filantropiju, gan ar viņa apjomīgo bagātību, kas gūta, darbojoties tehnoloģiju jomā.

Saskaņā ar "Forbes" datiem "Microsoft Corporation" līdzdibinātājs Geitss šobrīd ir viens no pasaules bagātākajiem cilvēkiem, kura turība lēšama vairāk nekā 100 miljardu ASV dolāru apmērā. Pasaules miljardieru sarakstā par pirmajām vietām viņš mērojas spēkos ar tādām personībām kā Džefs Bezoss, Bernārs Arno, Marks Zakerbergs, Īlons Masks un Vorens Bafets.

Kā vēsta pasaules mediji, jau 13 gadu vecumā Geitss nodarbojies ar pirmo datoru "hakerēšanu" un savā dzīves ceļā piedzīvojis arī draudzības-naida attiecības ar nu jau aizsaulē aizgājušo tehnoloģiju kompānijas "Apple" līdzdibinātāju Stīvu Džobsu. Kā raksta "Business Insider" Geitss un Džobss ir klasisks piemērs tādam terminam kā "frenemies". Viņi bija gan draugi, gan sīvi konkurenti, kas viens otram veltīja skarbas frāzes.

Foto: AP/Scanpix/LETA

31 gada vecumā Geitss ieguva pasaules jaunākā miljardiera titulu, un 39 gadu vecumā viņš kļuva par pasaulē bagātāko cilvēku ar turību 12,9 miljardu ASV dolāru vērtībā.

2010. gadā Bils Geitss un Vorens Bafets izsludināja kampaņu "The Giving Pledge", lai panāktu, ka pasaules miljardieri daļu savas bagātības novirza filantropijai.

Kopā ar bērnības draugu Polu Alenu "Microsoft" viņš dibināja 1975. gadā, un tas galu galā kļuva par pasaulē lielāko personālo datoru programmatūras uzņēmumu.

Foto: AP/Scanpix/LETA

Savas karjeras laikā "Microsoft" Geitss ieņēma priekšsēdētāja, vadītāja, prezidenta un galvenā programmatūras arhitekta amatus, vienlaikus arī būdams lielākais individuālais akcionārs līdz 2014. gada maijam. 2006. gada jūnijā Geitss paziņoja, ka pāries uz nepilnas slodzes darbu "Microsoft" un pilnas slodzes darbu Bila un Melindas Geitsu fondā, kuru viņš un viņa sieva Melinda Geitsa izveidoja 2000. gadā. Savukārt, šā gada martā Geitss aizgāja no "Microsoft" direktoru padomes, lai veltītu vēl vairāk laika labdarībai.

Geitss ir dzimis Sietlā, Vašingtonā, 1955. gada 28. oktobrī. Bils un Melinda kāzas svinēja 1994. gada 1. janvārī Havaju salās. Viņiem ir trīs bērni. Ģimene dzīvo Xanadu 2.0, savrupmājā Medinā, Vašingtonā, kas, kā tiek runāts, izceļas ar dažādiem tehnoloģiskajiem brīnumiem.

2006. gada maijā Geitss izteicās, ka vēlētos, lai viņš nebūtu bagātākais cilvēks pasaulē, jo viņam nepatīk saistībā ar to pievērstā uzmanība.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!