Foto: LETA

VAS "Lauku attīstības fonds" (LAF) ir devusi zaļo gaismu pirmā aizdevuma piešķiršanai šovasar uzsāktajā lauksaimniecībā izmantojamās zemes iegādes kreditēšanas programmā, portālu "Delfi" informēja Zemkopības ministrijā (ZM).

Aizdevumu 20 000 latu apjomā piešķirs 12,7 hektāru lauksaimniecības zemes iegādei zemnieku saimniecībai no Tukuma novada. Saimniecības galvenā nodarbošanās ir lopkopība.

Pēc šī lēmuma pieņemšanas saskaņā ar LAF pilnvarojumu VAS "Latvijas Hipotēku un zemes banka" ("Hipotēku banka") par lēmumu informēs aizņēmēju un aicinās viņu parakstīt līgumu par aizdevuma saņemšanu zemes iegādei.

"Esmu gandarīta, ka pirmie lauksaimnieki sāks saņemt valsts atbalstītos aizdevumus lauksaimnieciskās zemes iegādei, kā rezultātā Latvijas laukos pieaugs lauksaimnieciskā darbība un tiks attīstīta ražošana, dodot iespēju Latvijas lauksaimniekiem vairāk apsaimniekot mūsu pašu zemi un sniedzot ieguldījumu valsts tautsaimniecības attīstībā," saka zemkopības ministre Laimdota Straujuma.

"Hipotēku bankas" valdes priekšsēdētāja vietnieks Jēkabs Krieviņš klāsta, ka banka jūnijā sāka konsultēt klientus par programmas nosacījumiem un reģistrēja interesentus.

Kopumā līdz šim par lauksaimniecības zemes iegādes iespēju interesējušies 519 lauksaimnieki. Daļai interesentu jau ir padomā konkrētas zemes platības, ko vēlas iegādāties - līdz pat 160 hektāriem.

Jau vēstīts, ka valdība 29.maijā apstiprināja valsts atbalsta piešķiršanas kārtību lauksaimniecībā izmantojamās zemes iegādei lauksaimniecības produkcijas ražošanai. Par aizdevumu piešķiršanu lemj LAF, savukārt "Hipotēku banka" pieņem un izvērtē pieteikumus, kā arī izsniedz un administrē aizdevumus.

Programma paredz, ka zemes iegādes aizdevuma termiņš būs līdz 20 gadiem, un valsts atbalstītie kredīti tiks izsniegti līdz 2013.gada 31.decembrim. Kopējā lauksaimniekiem paredzētā kredītlīnija zemes iegādei lauksaimnieciskās ražošanas attīstīšanai ir 10 miljoni latu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!