Foto: LETA

Latvijas Ministru prezidents Valdis Dombrovskis intervijā ziņu aģentūrai "Agence France Presse" (AFP) ir kritizējis Eiropas Centrālo banku (ECB) par Māstrihtas kritēriju "izkropļošanu" ar nolūku kavēt jaunu dalībvalstu iestāšanos eiro zonā un aizstāvējis Latvijas gatavību iestāties eiro zonā 2014.gadā.

Dombrovskis uzstāja, ka Latvija ir "ceļā" uz iestāšanos eiro zonā 2014.gadā, ja tai tiks godīgi piemēroti Māstrihtas kritēriji.

"Tieši tagad mums ir problēmas ar dažām ECB idejām par to, kā piemērot Māstrihtas kritērijus. Tās pēc būtības ir līdzvērtīgas Māstrihtas kritēriju izkropļošanai," sacīja Dombrovskis.

ES valstīm, kas vēl nav pievienojušās eiro zonai, ir jāizpilda vairāki vienotās valūtas ieviešanas nosacījumi - tā sauktie Māstrihtas kritēriji, kas saistīti ar 1992.gada Māstrihtas līgumu par Eiropas ekonomiskās un monetārās savienības izveidošanu. Šo kritēriju galvenais mērķis ir nodrošināt, lai eiro zonai pievienotos tikai tās ES valstis, kuru ekonomiskie nosacījumi nodrošina cenu stabilitātes saglabāšanu un eiro zonas efektīvu funkcionēšanu.

Māstrihtas kritēriji attiecas uz inflācijas līmeni, ilgtermiņa procentu likmēm, valdības budžeta deficītu, valdības kopējo parādu un nacionālās valūtas kursa stabilitāti attiecībā pret eiro.

Daudzas no pašreizējām eiro zonas 17 dalībvalstīm ir atkārtoti pārkāpušas Māstrihtas kritērijus, bet ekonomikas krīze ir piespiedusi veikt stingrākus pasākumus, lai panāktu šo kritēriju ievērošanu.

Latvijai ir labas izredzes izpildīt Māstrihtas kritērijus līdz šī gada beigām, kas nozīmētu tās pāreju uz eiro 2014.gadā, ja ECB nebloķēs Latvijas centienus iestāties eiro zonā. Latvijas nacionālā valūtas lata kurss jau ir piesaistīts eiro.

Dombrovskis intervijā raksturoja ECB metodi inflācijas līmeņa mērīšanai valstīs, kas plāno iestāties eiro zonā, kā nepareizu. ECB salīdzinājumam izmanto zemos inflācijas līmeņus ES dalībvalstīs, kas īsteno Starptautiskā valūtas fonda (SVF) pārraudzītus taupības pasākumus, bet neizmanto salīdzinājumam šo dalībvalstu ilgtermiņa procentu likmes, sacīja Dombrovskis.

Viņš uzsvēra, ka "tā ir ļoti dīvaina loģika". "Gala efekts tam ir tāds, ka atbilstoši pašreizējām ECB idejām par ilgtermiņa procentu likmēm mēs tiksim salīdzināti ar tikai vienu valsti - Zviedriju, kura pat nav eiro zonā un kurai ir ļoti zemas procentu likmes," paskaidroja Dombrovskis.

"Mēs zinām, kas ir Māstrihtas kritēriji. Mēs gribam, lai tie tiktu piemēroti vienlīdzīgi," uzstāja Latvijas valdības vadītājs.

Dombrovskis sacīja, ka Latvija izvirzīs šo jautājumu Eiropas Komisijā, kurai ir jāpublicē ziņojums par Latvijas gatavību iestāties eiro zonā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!