Foto: AFI
Valdības izvirzītie priekšnosacījumi nacionālās aviokompānijas "airBaltic" pamatkapitāla palielināšanai joprojām nav izpildīti, taču šo aspektu satiksmes ministrs Uldis Augulis (ZZS) "izraujot no konteksta" un steidzina lēmumu par pamatkapitāla paaugstināšanu, to intervijā telekompānijas "LNT" raidījumā "900 sekundes" sacīja premjers Valdis Dombrovskis (V).

Pēc viņa teiktā, valdība ne reizi vien ir skatījusi jautājumus saistībā ar "airBaltic", un tos izlemts risināt kompleksi. "airBaltic" pamatkapitāla palielināšanai ir izvirzīta virkne nosacījumu. Piemēram, ir jāmaina vai vispār jāgatavo jauns aviokompānijas akcionāru sadarbības līgums. Jāsaņem visa prasītā dokumentācija, piemēram, pagājušā gada darbības pārskati.

Dombrovskis norādīja, ka izvirzītie nosacījumi lidsabiedrības pamatkapitāla palielināšanai nav izpildīti. Satiksme ministrija (SM) joprojām nav sniegusi atbildes uz visiem interesējošajiem jautājumiem. Taču ministrija un ministrs Augulis steidzina jautājumu par kompānijas pamatkapitāla palielināšanu, kas nav saprotams, teica premjers.

Pēc viņa sacītā, bez visas nepieciešamās informācijas nevar lemt par kompānijas pamatkapitāla palielināšanu, ņemot vērā arī iepriekšējo "slikto pieredzi".

Pērn, kad valdība atbalstīja aviokompānijas pamatkapitāla palielināšanu, "airBaltic" prezidents Bertolts Fliks iesniedza biznesa plānu un aviokompānijas darbības prognozes. Taču toreiz iesniegtie darbības rādītāji būtiski atšķiroties no tagad saņemtajiem. Turklāt "tie rezultāti nav sasniegti, un SM šo aspektu mēģina ignorēt", teica Dombrovskis.

Jau ziņots, ka valdība pagājušā gada pavasarī nolēma palielināt nacionālās aviosabiedrības pamatkapitālu par 30 miljoniem latu, no valsts puses ieguldot 15,6 miljonus latu. Atlikušo summu apņēmās ieguldīt otrs uzņēmuma līdzīpašnieks "Baltijas Aviācijas Sistēmas" (BAS).

Pēc ekonomikas ministra Arta Kampara (V) šopavasar paziņotā, ka nacionālā aviokompānija ir uz maksātnespējas sliekšņa, valdība izveidoja starpministriju darba grupu, lai cita starpā saprastu aviokompānijas finansiālo situāciju. Satiksmes ministrs pēc operatīvo kompānijas darbības rezultātu saņemšanas atzina, ka situācija uzņēmumā "nav īpaši laba", tādēļ tiek izskatītas iespējas paaugstināt "airBaltic" likviditāti, tostarp ar pamatkapitāla audzēšanu.

"airBaltic" padome šo otrdien nolēma atbalstīt lidsabiedrības valdes priekšlikumu kompānijas pamatkapitāla palielināšanai, informēja aviokompānijas vadītājs Bertolts Fliks. Viņa paziņojumā gan nebija norādīts, par kādu summu pamatkapitāls tiks palielināts.

No neoficiāliem avotiem portāls "Delfi" uzzināja, ka pamatkapitāls varētu tikt palielināts par 30 miljoniem latu. Tiesa, kompānijas maksātspējas nodrošināšanai būtu nepieciešami vēl 30 miljoni latu – tātad kopumā 60 miljoni latu. Neoficiāla informācija liecina, ka patlaban tiek diskutēts, vai papildus summu pamatkapitāla palielināšanā nodrošinātu abi akcionāri, vai tikai BAS. Valdības koalīcijā esot domstarpības par to, vai valstij būtu jāiegulda vēl papildus nauda lidsabiedrībā.

"airBaltic" dibināta 1995.gadā, tās lielākie akcionāri ir Latvijas valsts ar 52,6% akciju un "Baltijas aviācijas sistēmas" (BAS) ar 47,2% akciju, kas tās 2009.gada sākumā iegādājās no SAS. BAS 50% kapitāldaļu pieder lidsabiedrības prezidentam Flikam, bet vēl 50% - Bahamu salās reģistrētai kompānijai "Taurus Asset Management". Bahamu kompānija kļuva par BAS daļu īpašnieku pērn decembrī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!