Foto: LETA

Finanšu ministrija (FM) pašlaik nopietni strādā pie priekšlikumiem inflācijas ierobežošanai, otrdien žurnālistiem teica Ministru prezidents Valdis Dombrovskis.

Viņš norādīja, ka inflācijas ierobežošana saistībā ar Māstrihtas kritēriju izpildi, lai Latvija 2014.gadā varētu pievienoties eiro zonai, ir būtisks jautājums un FM gatavo priekšlikumus.

Premjers gan piebilda, ka inflācijas kritērija izpilde saistībā ar augstajām degvielas cenām ir aktuāls jautājums ne vien Latvijā, bet arī pārējās Eiropas Savienības (ES) dalībvalstīs. "Inflācijas kritērijs ir viens no būtiskākajiem kritērijiem, un FM nopietni strādā pie priekšlikumiem inflācijas ierobežošanai," sacīja Dombrovskis.

FM Komunikācijas nodaļas vadītājs Aleksis Jarockis uzsvēra, ka FM rūpīgi analizē inflācijas cēloņus un seko līdzi inflācijas rādītājiem, kā arī apzinās, ka būtiskākie patēriņa cenu kāpuma tālākā pieauguma riski ir saistīti ar ārējiem faktoriem.

Pēc Jarocka teiktā, tiklīdz tiks saņemts konkrēts uzdevums no valdības vai premjera, ministrija aktualizēs inflācijas samazināšanas priekšlikumus.

Dombrovskis pērn pavasarī atzina, ka ir jāsāk darbs pie inflācijas ierobežošanas, jo Māstrihtas kritēriju izpilde ir svarīgs solis ne vien ceļā uz eiro ieviešanu, bet arī lai nodrošinātu Latvijas ekonomikas stabilitāti un ilgtspēju. Jauns plāns līdz šim nav valdībā pieņemts, taču FM pērn gada otrajā pusē sagatavoja un premjeram iesniedza plānu inflācijas mazināšanai.

Līdz ar pēdējā laika straujo degvielas cenu kāpumu inflācijas ierobežošanas jautājums ir atkal aktualizējies.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!