Foto: stock.xchng

Tiesā nonākusi sūdzība par Satiksmes ministrijas lēmumu konkursa kārtībā uzticēt domēnu reģistrāciju "Lattelecom". Konkursa uzvarētājs piedāvā par reģistrāciju divreiz mazāku cenu nekā pašlaik, bet līdzšinējais domēna ".lv" turētājs vērsies tiesā, otrdien ziņo laikraksts "Dienas Bizness".

Vasarā ar Satiksmes ministrijas (SM) lēmumu par domēna ".lv" reģistra un elektroniskās numurēšanas sistēmas turētāju konkursa kārtībā tika atzīts "Lattelecom".

Savukārt pašreizējais domēna ".lv" reģistra turētājs Latvijas Universitātes Matemātikas un informātikas institūts saistībā ar šo lēmumu ir vērsies administratīvajā tiesā.

LU Matemātikas un informātikas institūta Tīkla risinājumu daļas (NIC) vadītāja Katrīna Sataki laikrakstam norādījusi, ka cenu ietekmē vairāki faktori un viens no būtiskākajiem ir reģistrēto domēna vārdu skaits - jo vairāk domēna vārdu, jo lētāku var noteikt cenu.

Latvijā kopējais reģistrēto domēna vārdu skaits tuvojas 100 000 robežai. Tiešās reģistrācijas maksa, atbilstoši NIC sniegtajai informācijai, ir 7,19 lati bez PVN.

Savukārt "Lattelecom" piedāvātā cena ir 3,1 lati bez pievienotās vērtības nodokļa (PVN).

"Lattelecom" Regulēšanas lietu nodaļas direktors Aivars Kreilis laikrakstam skaidrojis, ka, iesniedzot piedāvājumu konkursam, "Lattelecom" rēķināja potenciālā pakalpojuma nodrošināšanas izmaksas un tika ņemts vērā gan esošā tīkla infrastruktūra, gan pieredze. "Lattelecom" dati liecina, ka pakalpojuma uzsākšanai paredzētās investīcijas ir nedaudz zem 100 000 latu.

"Pārāk zema cena rada problēmas, jo domēna vārdus sāk reģistrēt tā sauktie kiberskvoteri (cyber squatters), kas sagrābjas lielu domēna vārdu skaitu, lai vēlāk tos pārdotu par krietni lielāku cenu," laikrakstam norādījusi Sataki. Rezultātā cilvēki, kas vēlas šos domēna vārdus izmantot, vai nu ir spiesti pirkt tos par daudz augstāku cenu, vai arī meklē citas iespējas.

Tā kā viens no pretendentiem tiesā ir apstrīdējis konkursa rezultātus, SM līdz tiesas spriedumam, kurš tiks pasludināts šā gada 19. septembrī, plašāku informāciju nesniegs, norāda laikraksts.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!