Foto: LETA

Tiesai izbeidzot AS "Dzintars" tiesiskās aizsardzības procesu, vienlaikus uzņēmums pasludināts par maksātnespējīgu. "Dzintara" nodokļu parāds sasniedzis 6,8 miljonus eiro, kopumā parādi kreditoriem pārsniedz 11 miljonus eiro. Vienlaikus uzņēmuma vadītājs un īpašnieks Iļja Gerčikovs oktobra beigās nodibinājis jaunu uzņēmumu SIA "Dzintars Beauty". Portāls "Delfi" vērtē, kā kosmētikas uzņēmums nonācis līdz maksātnespējas procesam un lēš iespējamos nākotnes scenārijus.

Rīgas pilsētas Pārdaugavas tiesa otrdien, 12. novembrī, pasludināja kādreizējo kosmētikas ražošanas flagmani AS "Dzintars" par maksātnespējīgu. Process ierosināts, pamatojoties uz maksātnespējas administratora Mareka Dika pieteikumu, vienlaikus izbeidzot uzņēmuma tiesiskās aizsardzības procesu, jo uzņēmums nepildīja ar kreditoriem saskaņoto tiesiskās aizsardzības procesa pasākumu plānu. Šobrīd vēl nav skaidrs, kāds liktenis sagaida apmēram 300 uzņēmuma darbinieku un ap 90 "Dzintara" produktu preču zīmju, daļa no kurām jau pirms dažiem gadiem nonākušas uzņēmuma "tēva" Iļjas Gerčikova īpašumā. Uzņēmējs nesen arī reģistrējis jaunu uzņēmumu un izskan minējumi, vai šādi notiek mēģinājums turpināt uzņēmējdarbību, vecos parādus atstājot aiz muguras. Tāpat šobrīd nav skaidrības, cik pielaidīgi būs uzņēmuma kreditori, pieprasot parādus, kuru apjoms pārsniedz 11 miljonus eiro. Šādu summu sarunā ar Latvijas Radio parādsaistībās atzina "Dzintara" valdes locekle, finanšu direktore Dagnija Maike.

"Dzintars" parādsaistības pret valsti pēdējo divu gadu laikā, kopš Tiesiskā aizsardzības procesa (TAP) ierosināšanas ir dubultojušās un ir teju septiņi miljoni eiro. Tas arī bija iemesls, kāpēc Valsts ieņēmumu dienests (VID) kā nodrošinātais kreditors nesaskaņoja uzņēmuma izstrādāto tiesiskās aizsardzības procesa pasākumu plāna grozījumus. Dienesta runas vīrs Andrejs Vaivars portālam "Delfi" uzsver, ka no šīs summas trīs miljoni eiro vien ir parāds par sociālajām iemaksām, no kā secināms, ka uzņēmums par saviem darbiniekiem ilgstoši nav veicis nodokļu maksājumus.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!