Foto: LETA

Eiro aizvadītajā nedēļā pasaules tirgos sasniedza augstāko vērtību gandrīz pēdējo divu mēnešu laikā, reaģējot uz patēriņa cenu datiem eiro zonā un tiem sekojošu Vācijas obligāciju cenu kāpumu.

Kopumā nedēļas laikā eiro vērtība pret ASV dolāru pacēlās par 3%, sasniedzot 1,12 dolārus par vienu eiro.

Eiro par labu nāca ceturtdien publicētie patēriņa cenu sākotnējā novērtējuma dati, kuri liecina, ka eiro zonā aprīlī gada izteiksmē patēriņa cenas ir saglabājušās nemainīgas pretstatā 0,1% deflācijai martā. Tas ļauj cerēt, ka eiro zona pamazām sāk iziet no deflācijas zonas. Uz šiem datiem salīdzinoši strauji reaģēja arī parāda vērtspapīru tirgus un Vācijas desmit gadu obligāciju likmes divu dienu laikā pieauga par 20 bāzes punktiem līdz 0,386 procentiem, līdzi pavelkot arī eiro kursu.

Tikmēr piektdien, kad liela daļa Eiropas tirgu bija slēgti 1.maija svētku dēļ, pret Japānas jenu izdevas pakāpties arī ASV dolāram. Eksperti gan norāda, ka ASV ekonomikas dati pašlaik rada dalītas sajūtas - patērētāju noskaņojuma dati uzlabojas, bet vienlaikus sliktāki nekā gaidīts izrādījušies rādītāji rūpniecībā un būvniecībā.

"Skaitļi ir dažādi un, lai gan datos kopumā ir uzlabojums, mēs joprojām gaidām vairāk liecību par to, ka ASV ekonomikā patiesi ir noticis pagrieziens," aģentūrai "Reuters" norādīja "Tempus Consulting" pārstāvis Džons Doils.

Krievijas centrālā banka tikmēr ceturtdien samazināja galveno bāzes procentlikmi no 14% līdz 12,5%, norādot, ka ir samazinājušies inflācijas riski, turklāt ir jāveicina ekonomikas augšupeja. Procentlikme tika samazināta, "ņemot vērā zemākus inflācijas riskus un pastāvīgus ekonomikas atdzišanas riskus", paziņojumā informēja centrālā banka. Tā Krievijā šogad ir trešā likmes samazināšana pēc tam, kad pērnā gada decembrī centrālā banka to paaugstināja no 10,5% līdz 17%, lai apturētu Krievijas rubļa vērtības samazināšanos.

Tas gan pagaidām nav palīdzējis pašam rublim. Eiro kurss pret Krievijas rubli šīs nedēļas laikā pieauga par 2,8% un piektdien par vienu eiro maksāja 57,9 rubļus. Savukārt ASV dolārs pret rubli aizvadītās nedēļas laikā ir pakāpies par 0,4% - līdz 51,8 rubļiem par vienu dolāru.

Nedēļa valūtu tirgos sākās ar to, ka pirmdien ASV dolāra vērtība attiecībā pret eiro kritās par 0,17% - līdz 1,0891 dolāram par eiro. ASV dolāra vērtība attiecībā pret Lielbritānijas mārciņu saruka par 0,33% - līdz 1,5238 dolāriem par mārciņu, bet pret Japānas jenu palielinājās par 0,04% - līdz 119,04 jenām par dolāru.

Otrdien ASV dolāra vērtība attiecībā pret eiro kritās par 0,83% - līdz 1,0981 dolāram par eiro, pret Lielbritānijas mārciņu saruka par 0,66% - līdz 1,5339 dolāriem par mārciņu, bet pret Japānas jenu samazinājās par 0,15% - līdz 118,86 jenām par dolāru.

ASV dolāra vērtība attiecībā pret eiro trešdien kritās par 1,34% - līdz 1,1128 dolāriem par eiro, pret Lielbritānijas mārciņu saruka par 0,65% - līdz 1,5438 dolāriem par mārciņu, bet attiecībā pret Japānas jenu palielinājās par 0,13% - līdz 119,02 jenām par dolāru.

Ceturtdien ASV dolāra vērtība attiecībā pret eiro kritās par 0,7% - līdz 1,1208 dolāriem par eiro, bet pret Lielbritānijas mārciņu auga par 0,6% - līdz 1,5348 dolāriem par mārciņu.

Piektdien par vienu eiro maksāja 1,1199 ASV dolāru, kas ir par 3% vairāk nekā pirms nedēļas. Par vienu Lielbritānijas mārciņu maksāja 1,5148 ASV dolārus, kas ir par 0,3% mazāk, savukārt attiecībā pret jenu dolāra vērtība nedēļas laikā palielinājās par 1% un bija 120,15 jenas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!