Foto: stock.xchng
Lai gan augstas amatpersonas atzīst, ka valstij piederošie lielie uzņēmumi netiks privatizēti, Eiropas Komisijas (EK) Konkurences ģenerāldirektorāta oficiālajā mājaslapā publicēts dokuments ar nosaukumu "Par atbalstu "Latvijas Valsts mežu" (LVM) privatizēšanā". EK pārstāve gan skaidro, ka lieta bijusi par konkurences kropļošanu, bet Zemkopības ministrija (ZM) apgalvo, ka vārds "privatizēšana" dokumenta parādījies tulka kļūdas dēļ, otrdien ziņo laikraksts "Neatkarīgā Rīta Avīze".

EK Konkurences ģenerāldirektorāta lēmumu sarakstā redzams, ka 2009. gada 26. jūnijā ģenerāldirektorātā lemts "Par atbalstu LVM privatizēšanā", ziņo avīze. Tāpat internetā norādīts, ka lēmuma teksta "publiskojamā versija pašlaik nav pieejama. To publiskos, tiklīdz no dokumenta izņems konfidenciālu informāciju."

EK preses darbiniece konkurences jautājumos Marija Madride laikrakstam skaidroja, ka lieta slēgta, pamatojoties uz Latvijas varas iestāžu sagatavoto informāciju. "Pirms galīgā lēmuma publicēšanās, ko publicēs interneta mājaslapā un oficiālā žurnālā, Latvijas valdības un komisijas konfidenciālie jautājumi no tā tiks izņemti," norāda Madride.

Madride laikrakstam arī pavēstīja, ka minētais lēmums pieņemts pēc kādas fiziskas vai juridiskas personas sūdzības EK Konkurences ģenerāldirektorātam, ka it kā Latvijas valsts kopš 2002. gada sniegusi 250 miljonu eiro (175 miljoni latu) atbalstu LVM un to klientiem valsts mežu ekspluatācijai. Tas, pēc sūdzības autoru domām, kropļo brīvo tirgu un ierobežo konkurenci, kas saskaņā ar ES valstu kopējo līgumu ir sodāma darbība. Madrides skaidrojumā vārds "privatizācija" vispār netiek pieminēts, lai gan dokumenta nosaukumā tas ir ierakstīts, norāda laikraksts.

ZM Meža departamenta direktora vietnieks Jānis Birģelis laikrakstam skaidro, ka pērnā gada 26. janvārī EK Konkurences ģenerāldirektorāts informējis Latviju, ka saņemta sūdzība par konkurences kropļošanu no LVM puses. Gatavojot vēstuli, angļu tulks to nosaucis par LVM privatizāciju. "Sūdzības priekšmets ir iztulkots nepareizi," skaidroja Birģelis, pieļaujot, ka tik rupji kļūdījies ir EK algots tulks. Viņš arī kategoriski noliedza, ka konfidencialitātes statusu šai sūdzībai būtu lūgusi piemērot ZM.

Premjers Valdis Dombrovskis (JL) otrdien, lūgts komentēt laikrakstā pausto pieļāvumu, ka tiek gatavota Latvijas Valsts mežu privatizācija, atbildēja , ka, viņaprāt, "tiek apzināti musinātas baumas par valsts uzņēmumu privatizāciju". Dombrovskis uzsvēra, ka valstī pastāv neprivatizējamo valsts uzņēmumu saraksts, kurā iekļauti arī LVM, un nekādu plānu par uzņēmuma privatizāciju valdībai neesot.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!