Foto: LETA
"Ekonomistu apvienības 2010" biedri samazinājuši šā gada iekšzemes kopprodukta (IKP) pieauguma prognozi no 2,5% līdz 2,3%, informē apvienībā.

"Ekonomiskās politikas veidošanā 2015. gads vērtējams kā zaudēts – IKP pieaugums saglabājies, pateicoties Latvijas uzņēmēju rīcībai," analizējot 2015. gada tendences secinājuši Ekonomistu apvienības biedri.

Savukārt nākamgad ekonomisti prognozējuši tautsaimniecības izaugsmi 2,65% apmērā. "Latvijas ekonomiskajā modelī izaugsmes pamatā ir eksports, kas, neskatoties uz situācijas pasliktināšanos ārējos tirgos, ir saglabājies esošajā līmenī – uzņēmēji kopumā bijuši krietni veiksmīgāki, nekā to varēja gaidīt." atzīmēja apvienībā.

"Ekonomistu apvienības 2010" biedri gan arī atzīst, ka, diemžēl, Latvijas izaugsmes temps ir pārāk lēns. "Ekonomiskās politikas veidošanā nav ticis pietiekami darīts, lai izaugsme būtu straujāka un Latvija pietuvotos Eiropas attīstīto valstu līmenim. Zviedrijas, Vācijas un citu valstu ekonomikas aug straujāk, kas nozīmē, ka cilvēkresursu zaudēšana turpināsies, brīdina ekonomisti. Pirmajā pusgadā valdības prioritāte bija Eiropas Savienības prezidentūra un nākamā gada valsts budžeta veidošana notiek ierastās sistēmas ietvaros, bez būtiskām strukturālām pārmaiņām," norādīja apvienībā.

"Piepildās pērn rudenī izteiktās bažas, ka 2015. gads nebūs drosmīgu lēmumu gads un izskatās, ka ilgtermiņa jautājumi netiks iekļauti arī nākamā gada budžetā. Tas nozīmē, ka izaugsme saglabāsies lēna, radot virkni nevēlamu implikāciju", atzīmēja apvienības prezidents Ojārs Kehris.

"Ekonomistu apvienība 2010" ir dibināta 1994. gadā, ar mērķi veicināt ekonomisko domu un tautsaimniecības ilgtermiņa attīstību Latvijā. Kopš apvienības dibināšanas, IKP prognoze tiek noteikta jau divdesmit pirmo gadu un tās precizēšana notiek trijās kārtās - ik pēc pusgada. Prognozes mērķis ir rosināt diskusiju gan par IKP pieauguma tempiem, gan ekonomiskās politikas īstenošanas iespējām.

Aģentūra BNS jau vēstīja, ka Latvijas IKP šogad pirmajā pusgadā salīdzināmajās cenās, pēc sezonāli neizlīdzinātiem datiem, pieaudzis par 2,3%, salīdzinot ar 2014.gada attiecīgo laika periodu.

Šogad otrajā ceturksnī salīdzinājumā ar 2014. gada otro ceturksni Latvijas IKP pieaudzis par 2,7% gan pēc sezonāli izlīdzinātajiem, gan sezonāli neizlīdzinātajiem datiem, bet salīdzinājumā ar šā gada pirmo ceturksni Latvijas IKP salīdzināmajās cenās, pēc sezonāli izlīdzinātiem datiem, palielinājies par 1,2%.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!