Foto: LETA
Elektroenerģijas tirgus atvēršana kopumā bijis pozitīvs lēmums, tomēr vēl aizvien ir daudz darāmā, lai tajā veidotu pilnvērtīgu konkurenci, otrdien konferences "Brīvais elektroenerģijas tirgus – izaicinājumi un iespējas" preses brīfingā žurnālistiem atzina energokompāniju un biznesa konsultāciju uzņēmumu pārstāvji.

Igaunijas energokompānijas "Eesti Energia" meitasuzņēmuma Latvijā "Enefit" valdes priekšsēdētājs Aivars Tihane sacīja, ka elektroenerģijas tirgus Latvijā ir atvērts kopš 2008.gada un aizvadīto gadu laikā tā attīstība kopumā bijusi pozitīva, jo šo gadu laikā ir atvērta elektropārvades un elektroapgādes infrastruktūra jaunu dalībnieku piekļuvei.

Tiesa, Tihane arī uzsvēra, ka vēl aizvien daudzas lietas ir uzlabojamas, piemēram, jāveicina lielāka elektroenerģijas tirgotāju konkurence, kā arī būtu vēlams uzlabot Latvijas energoapgādes kompānijas "Sadales tīkls" komunikāciju ar klientiem.

Kompānijas "Prudentia Energy Markets" direktors Roberts Samtiņš žurnālistiem, līdzīgi kā Tihane, pauda viedokli, ka kopumā elektroenerģijas tirgus atvēršana jāvērtē pozitīvi, turklāt tirgotāju konkurence elektroenerģijas tirgū palielināsies brīdī, kad aktīvu darbību sāks elektroenerģijas birža "Nord Pool Spot".

Samtiņš arī atgādināja, ka no šā gada 1.aprīļa stāsies spēkā nosacījumi, kuri par elektroenerģijas tirgus dalībniekiem liks kļūt vēl vairākiem Latvijas uzņēmumiem, tāpēc viņš aicināja tos neatlikt elektroenerģijas piegādātāja izvēli uz pēdējo brīdi, jo pretējā gadījumā patērētāja vietā piegādātāju izraudzīsies "Sadales tīkls", izvēloties tādu piegādātāju, kurš nodrošinās pēdējo garantēto piegādi – elektroenerģijas tirdzniecību brīvā tirgus dalībniekiem bez aktīva elektroenerģijas piegādes līguma.

Savukārt Latvijas energoapgādes kompānijas "Latvenergo" valdes loceklis Uldis Bariss norādīja, ka jau patlaban elektroenerģijas tirgus strādā labi un klientiem tajā ir iespējams izvēlēties kvalitatīvāko piedāvājumu.

Viņš arī atzina, ka nākamais tirgus attīstības solis gaidāms brīdī, kad darbu sāks jaunie Baltijas un Ziemeļeiropas valstu elektrotīklu starpsavienojumi. Tad, pēc viņa teiktā, elektroenerģijas pārrobežu tirdzniecība kļūs arvien izteiktāka.

"Tirgus atvēršana liecina par elektroenerģijas tirdzniecības kā nozares attīstību Latvijā, jo jau drīzumā līdz 70% no lietotās elektroenerģijas tiks pirkta tirgū. Tirgus klātbūtne ir konkurētspēju veicinošs instruments arī klientiem ‒ izvēloties savam uzņēmumam un nozarei izdevīgāko piedāvājumu, pieaug arī uzņēmēja konkurētspēja pret savu konkurentu, nodrošinot iespēju, piemēram, salāgot ražošanas izmaksas ar ieņēmumu struktūru," norādīja Bariss.

"Latvenergo" valdes priekšsēdētājs Āris Žīgurs savukārt uzsvēra, ka Latvija bija pirmā no Baltijas valstīm, kas atvēra elektroenerģijas tirgu, kam sekoja Lietuva un Igaunija. "Kaimiņu tirgu atvēršana bija nozīmīga iespēja arī mums kā komersantam, jo kopš Baltijas valstu tirgu atvēršanas esam pārdevuši papildu divas teravatstundas," viņš sacīja.

Jau ziņots, ka otrdien Rīgā notiek starptautiska konference par brīvā elektroenerģijas tirgus iespējām "Brīvais elektroenerģijas tirgus – izaicinājumi un iespējas".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!