Foto: F64
Elektroenerģijas cenā efekts no gāzes iepirkuma cenas samazinājuma 15% apmērā 2011.gadā nebūs jūtams, savukārt siltuma tarifs Rīgā pazemināsies, liecina nozares pārstāvju teiktais.

Kā atgādina a/s "Latvenergo", no 1.janvāra tiek atcelta samazinātā pievienotās vērtības nodokļa (PVN) likme elektrībai, līdz ar to 10% vietā tiks piemēroti 22%. Tādējādi nebūs jūtams efekts no gāzes iepirkuma cenas samazinājuma, ko Latvijai noteikusi Krievijas gāzes kompānija "Gazprom".

Turklāt elektrības avots Latvijā ne tuvu nav tikai gāze, norāda "Latvenergo" Ārējās komunikācijas daļas vadītājs Andris Siksnis. Proti, ir arī hidroelektrostaciju izstrāde un enerģija, ko uzņēmums pērk tirgū. Tai savukārt nav tiešas saistības ar gāzes cenām.

Savukārt a/s "Rīgas siltums" prognozē, ka gāzes iepirkuma cenas samazinājums pozitīvi ietekmēs tarifus un tie pazemināsies. Saskaņā ar Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas lēmumu "Rīgas siltuma" siltumenerģijas tarifi var gan samazināties, gan palielināties, mainoties dabasgāzes tirdzniecības cenai.

"Rīgas siltuma" aprēķini liecina, ka, gāzes iepirkuma cenai samazinoties par 15%, siltumenerģijas tarifi samazināsies vidēji par 10%. Aprēķini veikti, ņemot vērā patlaban zināmo informāciju un pašreizējās dabasgāzes cenas. Tiesa, kā uzsvēra uzņēmuma Informācijas daļas vadītāja Linda Rence, nekādu konkrētāku skaitļu par gāzes cenu izmaiņām patlaban "Rīgas siltuma" rīcībā nav, līdz ar to precīzākus tarifus grūti noteikt.

Arī "Rīgas siltums" vērš uzmanību uz nodokļu izmaiņām nākamgad, norādot, ka to dēļ maksājumi par patērēto siltumenerģiju nedaudz pieaugs.

Jau decembra sākumā, balstoties uz a/s "Latvijas Gāze" (LG) prognozi, "Rīgas siltums" paziņoja, ka janvārī un februārī siltumenerģijas tarifs varētu sarukt - par piegādāto siltumenerģiju plānots piemērot tarifu 35,37 lati par megavatstundu (MWh) bez PVN, un tas būtu par aptuveni 4% mazāks nekā decembrī.

Kā ziņots, par jauno līgumu, saskaņā ar kuru gāzes iepirkuma cena būs par 15% zemāka, LG paziņoja 20.decembrī Valsts prezidenta Valda Zatlera vizītes laikā Krievijā. Pateicoties šim samazinājumam, mājsaimniecībām, kas dabasgāzi izmanto apkurē, tarifi no 1.janvāra samazināsies par 7%, savukārt plītiņu lietotājiem - par 4%. Šādi tarifi būs spēkā pusgadu. Rūpnieciskiem klientiem, kuriem tarifi mainās katru mēnesi, janvārī tiek prognozēts tarifu samazinājums vidēji par 5%.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!