Foto: F64
Neskatoties uz pērn pārtraukto fiksētas cenas līgumu piedāvājumu, elektroenerģijas tirgotājs SIA "Enefit" ir saglabājis stabilas pozīcijas, arī 2014.gadā noturot vairāk nekā 20% lielu Latvijas atvērtā tirgus daļu un ievērojami samazinot zaudējumus, informēja uzņēmumā.

Pagājušajā gadā uzņēmumiem Latvijā "Enefit" pārdevis elektroenerģiju 1061 gigavatstundas (GWh) apmērā, kas ir kritums par 7,9% salīdzinājumā ar 2013.gadu. Savukārt uzņēmuma apgrozījums pērn sasniedzis 53,66 miljonus eiro, kas ir kritums par 4,9%. Vienlaikus intensīvs darbs ar klientiem un jaunu "Nord Pool Spot" biržai piesaistītu produktu izveide ļāvusi noturēt klientu portfeli ar 1600 uzņēmumiem.

Pagājušajā gadā tika arī norakstīts iepriekš veidotais uzkrājums zaudējumiem, ko radīja pārrobežu pārvades izmaksu fiksēšanas problēmas uz Igaunijas-Latvijas robežas. Pateicoties labajiem jaunieviesto produktu pārdošanas rezultātiem, zaudējumu apmērs ir samazinājies gandrīz pieckārtīgi un aizvadītais gads noslēgts ar 1,9 miljonu eiro zaudējumiem.

Tikmēr "Enefit" māteskompānija, Baltijā lielākais elektroenerģijas un naftas produktu ražotājs, "Eesti Energia" gadu ir noslēgusi ar 159 miljonu eiro tīro peļņu, vienlaikus par 24% palielinot naftas produktu ražošanas apjomus.

"Aizvadītais gads "Enefit" pagājis sarežģītu izaicinājumu zīmē, jo kamēr Baltijas valstu pārvades sistēmas operatori lēma par risinājumu, kā ļaut tirgotājiem fiksēt izmaksas elektroenerģijas pārrobežu pārvadei, mums nebija iespēju piedāvāt klientu pieprasītāko produktu - ilgtermiņa līgumus ar fiksētu elektroenerģijas cenu. Zaudējumus veidoja saistības pret klientiem, ar kuriem jau iepriekš bija noslēgti fiksētas cenas līgumi, bet nesakārtotie pārrobežu pārvades izmaksu jautājumi izraisīja neprognozējamas cenu svārstības. Tomēr tas deva impulsu jauniem attīstības virzieniem. Gada laikā esam papildinājuši savu produktu piedāvājumu un ieviesuši Latvijā jaunus elektroenerģijas produktus, kas ļauj efektīvāk izmantot biržas cenu svārstības un pielāgot dažādas elektroenerģijas iegādes stratēģijas katra klienta vajadzībām," stāsta "Enefit" valdes priekšsēdētājs Jānis Bethers.

Pašlaik situācija ir uzlabojusies un ir ieviestas pārvades jaudu izsoles, kas jau februārī, pēc vairāk nekā viena gada pārtraukuma, ļāva "Enefit" atjaunot fiksētas cenas piedāvājumus nākotnes līgumiem.

"Šogad plānojam atgriezties pie stabilas izaugsmes, izmantojot laika gaitā izveidoto un šobrīd Baltijā plašāko elektroenerģijas iegādes produktu klāstu un veiksmīgo sadarbības modeli ar klientiem, kurā sadarbojamies kā līdzvērtīgi partneri. Mūsu apņemšanos stiprina fakts, ka arī TNS veiktā pētījumā "Enefit" klientu apmierinātība ar pakalpojumu kvalitāti ierindojas starp Eiropā labāko elektroenerģijas tirgotāju rādītājiem," norāda Bethers.

"Enefit" māteskompānijas "Eesti Energia" apgrozījums 2014.gadā sasniedza 880 miljonus eiro, bet tīrā peļņa veidoja 159 miljonus eiro. Visstraujāk jeb par 24% audzis kompānijas naftas produktu ražošanas virziens, kurā sasniegts rekordliels saražotās slānekļa eļļas apjoms - 265 000 tonnu.

Lai arī saražotās elektroenerģijas apjoms pērn ir samazinājies no 10,6 teravatstundām (TWh) līdz 9,7 TWh, "Eesti Energia" joprojām ir Baltijā lielākais elektroenerģijas ražotājs, nodrošinot Igaunijai Eiropas Savienībā augstāko energoneatkarības rādītāju un enerģijas eksportētājvalsts statusu, kura saražo par 20% vairāk elektroenerģijas nekā tā patērē.

SIA "Enefit" ir elektroenerģijas pārdevējs Latvijas atvērtajā elektroenerģijas tirgū. "Enefit" mātes uzņēmums AS "Eesti Energia" ir lielākais elektroenerģijas ražotājs Baltijā. "Enefit" ir dibināts 2006.gadā, tas ir reģistrēts elektroenerģijas tirgotājs visā Latvijas teritorijā, kā arī uzņēmumam ir sadarbības līgumi ar AS "Augstsprieguma tīkls" (pārvades sistēmas operators) un AS "Sadales tīkls" (sadales sistēmas operators). Pašlaik "Enefit" ir vairāk nekā 1700 klientu, uzņēmuma klientu portfelis 2013.gadā sasniedza vairāk kā 20% no Latvijas atvērtā tirgus klientiem pārdotā elektroenerģijas apjoma.

AS "Eesti Energia" ir Igaunijas valstij piederošs uzņēmums, kas pilnībā pārvalda degslānekļa ieguvi un elektroenerģijas ražošanu. Uzņēmuma darbība ietver plašu pakalpojumu spektru no degslānekļa ieguves un pārstrādes līdz pat elektroenerģijas sadalei un pārdošanai, kā arī dažādus ar elektroenerģiju saistītus papildu pakalpojumus. "Eesti Energia" darbojas Baltijas valstīs, Vācijā, Jordānijā un ASV. Papildus darbībai Igaunijā "Eesti Energia" tirgo elektroenerģiju arī Latvijas un Lietuvas atvērtajā tirgū, kur izmanto "Enefit" zīmolu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!