Foto: stock.xchng

2015. gadā, salīdzinot ar iepriekšējo gadu, Latvijas iekšzemes kopprodukts (IKP) palielinājies par 2,7% liecina Centrālās statistikas pārvaldes apkopotie dati. 2015. gadā IKP faktiskajās cenās bija 24,4 miljardi eiro, pirmo reizi pārsniedzot pirmskrīzes laika IKP, bet salīdzināmajās cenās – 21,4 miljardi eiro, joprojām atpaliekot no pirmskrīzes līmeņa.

Pērnā gada pēdējā ceturksnī, salīdzinot ar 3. ceturksni, IKP salīdzināmajās cenās pēc sezonāli izlīdzinātiem datiem samazinājās par 0,3%. Savukārt salīdzinājumā ar 2014. gada pēdējo ceturksni šajā laika periodā IKP pieauga par 2,3% pēc sezonāli izlīdzinātajiem un par 2,7% pēc sezonāli neizlīdzinātajiem datiem.

2015. gadā, salīdzinot ar 2014. gadu, apstrādes rūpniecības nozare palielinājās par 4%, tajā skaitā koksnes un koka izstrādājumu ražošanā – par 7%, datoru, elektronisko un optisko iekārtu ražošanā – par 40%, mēbeļu ražošanā – par 14%. Negatīva ietekme uz apstrādes rūpniecību bija apjoma kritumam pārtikas produktu ražošanā par 5%, gatavo metālizstrādājumu ražošanā – par 4 %.

2015. gada 4. ceturksnī, salīdzinot ar 2014. gada 4.ceturksni, apstrādes rūpniecības nozare palielinājies par 3%.

Būvniecības produkcijas apjoms 2015. gadā samazinājās par 1%. Kritums vērojams nedzīvojamo un dzīvojamo ēku segmentā – attiecīgi par 7% un 9%, rūpnieciskās ražošanas ēku un noliktavu būvniecībā – par 6%. Pieaugums bija inženierbūvju celtniecībā – par 5%, šoseju, ielu, ceļu un dzelzceļu līniju būvniecībā – par 6%, kā arī cauruļvadu kabeļu būvniecībā – par 26%.

4. ceturksnī, salīdzinot ar iepriekšējā gada attiecīgo ceturksni, būvniecības produkcijas apjoms krities par 6%.

Mazumtirdzniecība 2015. gadā palielinājās par 5%, tai skaitā auto degvielas mazumtirdzniecības apjomi – par 8%. Par 3% pieauga pārtikas un 7% nepārtikas preču tirdzniecība.

4. ceturksnī mazumtirdzniecības apjomi palielinājušies par 3%, tostarp gan pārtikas preču, gan nepārtikas preču mazumtirdzniecībā – par 3%.
Vairumtirdzniecība 2015. gadā pieaugusi par 3%, bet 4. ceturksnī palielinājusies par 5%.

Transporta nozare 2015. gadā kritusies par 0,1%. Samazinājumu uzrādīja pasažieru pārvadājumi – par 2% un uzglabāšanas un transporta palīgdarbības – par 1%. Pieaugums par 3% bija kravu apgrozībā un pasta un kurjeru darbībā – par 7%.

2015. gada 4. ceturksnī salīdzinājumā ar 2014. gada 4. ceturksni transporta nozare palielinājusies par 3,5%, tostarp pasažieru pārvadājumi – par 3% un kravu apgrozība – par 8%.

Izklaides un atpūtas pakalpojumu apjoms 2015. gadā palielinājies par 5%, tajā skaitā azartspēļu nozarē pieaugums par 11%. 2015. gada 4. ceturksnī nozare palielinājusies par 4%.

IKP pieaugumu veicinājuši arī produktu nodokļi, kas 2015. gadā pieauga par 4% un 4. ceturksnī – par 3%.

2015. gadā salīdzinājumā ar 2014. gadu privātais galapatēriņš pieauga par 4%. Privātajā galapatēriņā mājsaimniecību izdevumi transportam (izdevumi sabiedriskajam transportam, transporta līdzekļu iegāde un ekspluatācija) pieauga par 4%, atpūtai un kultūrai – par 8%, bet izdevumi mājokļa uzturēšanai un pārtikas iegādei palielinājās par 1%. Mājsaimniecību galapatēriņu veicināja gan cenu kritums, gan arī mājsaimniecību ienākumu palielināšanās.

Valdības galapatēriņš palielinājās par 6%.

Bruto pamatkapitāla veidošana palielinājusies par 3%. Pamatkapitāla ieguldījumi iekārtās un mašīnās palielinājušies par 12%, intelektuālajā īpašumā un kultivētajos aktīvos – par 21%, bet par 7% samazinājās ieguldījumi dzīvojamajās ēkās un citās ēkās un būvēs.

Eksports palielinājās par 2%, tai skaitā preču eksports – par 1% un pakalpojumu eksports – par 3%.

Importa apjomi pieauguši par 1%, tai skaitā preču imports samazinājās par 0,5%, bet pakalpojumu imports palielinājās par 7%.

Iespējamās izmaiņas valdības sektora aprēķinos, maksājumu bilancē un finanšu pakalpojumu nozarēs, kā arī biznesa pakalpojumu indeksi tiks ņemti vērā IKP aprēķinos un ceturkšņa nacionālo kontu sabalansēšanā 85. dienā pēc pārskata ceturkšņa. Papildu informācija būs pieejama CSP datubāzē 24. martā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!