Foto: F64

FKTK 2020. gadā bankās veica 12 pārbaudes noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma un proliferācijas finansēšanas novēršanas jomā un secināja, ka kopumā bankas ir veikušas būtiskus pasākumus iekšējās kontroles sistēmu pilnveidošanai. Iepriekšējos gados lielākā daļa pārbaužu noslēdzās ar administratīvo lietu ierosināšanu un soda naudas piemērošanu, savukārt 2020. gadā FKTK par administratīvās lietas ierosināšanu vai sankciju piemērošanu bija jālemj tikai atsevišķos gadījumos, ziņo komisijā.

FKTK nule kā publicētājā darba pārskatā par 2020. gadu raksta lielu uzmanību 2020. gadā pievērsa Covid-19 pandēmijas izplatības ierobežojošo pasākumu ietekmes monitoringam un elastīgas uzraudzības pieejas ieviešanai. Uz Latvijas finanšu sektoru Covid-19 izraisītais šoks ekonomikā neatstāja būtisku iespaidu, jo Latvijas bankas Covid-19 krīzei bija labi sagatavotas ar labām kapitāla rezervēm.

Ziņojumā teikts, ka stratēģijas un biznesa modeļa maiņas ieviešanas uzraudzībai un pelnītspējas vērtēšanai FKTK monitorēja, kā turpinās banku biznesa modeļu transformācijas process tostarp analizēja, kā to ietekmē Covid-19 pandēmija.

Komisija norāda, ka Latvijā darbojās 13 bankas un trīs ES banku filiāles, kuru kopējie aktīvi veidoja 24,3 miljardus eiro. Savukārt kopējais noguldījumu apjoms bija 18,8 miljardi eiro.

FKTK ziņo, ka kopējā banku sektora peļņa pērn, ja salīdzina ar 2019. gadu, kritās par 36%. 2019. gadā peļna bija 241 miljons eiro, bet 2020. gadā 154 miljoni.

"Esam gandarīti par 2020. gadā paveikto, jo esam pielāgojušies Covid-19 pandēmijas radītajām pārmaiņām, uzlabojot savus iekšējos un ārējos procesus, nodrošinot kvalitatīvu un elastīgu pieeju finanšu sektora uzraudzībai. Finanšu noziegumu novēršanas jomā gads sākās ar ļoti gaidītu ziņu, ka Latvija netiks iekļauta tā saucamajā "pelēkajā sarakstā", savukārt atlikušo gadu FKTK uzmanība tika vērsta uz dialoga stiprināšanu ar nozari, līdzsvara nodrošināšanu starp normatīvo aktu prasībām un to piemērošanu dzīvē, atbilstoši risku izvērtējumā balstītai pieejai," skaidro FKTK priekšsēdētāja Santa Purgaile.

Jau 2020.gada laikā uzmanības centrā nonāca Latvijas kapitāla tirgus attīstība - tika veikts stratēģiskais dialogs ar visām Latvijas kapitāla tirgū iesaistītajām pusēm, veikta bijušo, esošo un potenciālo emitentu aptauja un sagatavots Latvijas kapitāla tirgus izvērtējums, kas tika izmantots par pamatu 10 soļu programmas Latvijas kapitāla tirgus attīstībai izstrādē. Tā tika prezentēta Latvijas kapitāla tirgus forumā 2021. gada 19.janvārī un pēc tam integrēta Latvijas Finanšu sektora attīstības plānā 2021.-2023.gadam.

Plānots, ka FKTK līdz 2023. gadam tiks integrēta Latvijas bankā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!