Foto: F64
Valdība otrdien, 5.jūlijā, turpinās lemt par Latvijas nacionālo aviokompāniju "airBaltic", un uz sēdi uzaicināts arī kompānijas prezidents un izpilddirektors Bertolts Fliks, pirmdien pēc koalīcijas sēdes pavēstīja premjers Valdis Dombrovskis ("Vienotība").

"Flika kungs ir uzaicināts uz valdības sēdi, līdz ar to nevar piekrist viņa publiski izskanējušajiem pārmetumiem, ka valdība nevēlas ar viņu runāt. Uzklausīsim viņa viedokli," sacīja Dombrovskis.
Valdības vadītāja rīcībā gan nebija informācijas, vai Fliks uz sēdi ieradīsies. "To mēs redzēsim rīt," teica premjers.

Zaļo un zemnieku savienības Saeimas frakcijas vadītājs Augusts Brigmanis norādīja, ka ekonomikas ministra Arta Kampara uzdevums būtu darīt visu, lai Fliks sēdē piedalītos. "Vispirms jau Kampara kungam Fliks jādabū šurp. Viņš ir metis uz Flika kungu ļoti nopietnu ēnu. Droši vien Kampara kungam vajadzētu sēsties "Ryanair", "British Airways" vai "Lufthansa" lidmašīnā, jo ar "airBaltic" diez vai viņš kur tiks, un Flika kungu vest šurp. Tas būtu Kampara kungam liels izaicinājums pirms vēlēšanām pašam personīgi viņu atvest," ironizēja Brigmanis.

Jūlija sākumā Fliks, kurš ir arī "airBaltic" privātā akcionāra "Baltijas aviācijas sistēmas" (BAS) līdzīpašnieks, ar mediju starpniecību aicināja premjeru uz tikšanos, lai pārrunātu situāciju kompānijā. "Lai viestu skaidrību par valsts plāniem attiecībā uz tai daļēji piederošo lidsabiedrību, esam rakstveidā vairākkārtīgi aicinājuši valdību uz sarunām par "airBaltic" attīstību. Atbildi neesam saņēmuši, tādēļ patlaban izmantojam iespēju ar plašsaziņas līdzekļu starpniecību aicināt vēlreiz Ministru prezidentu uz tikšanos," paskaidroja Fliks.

Viņa arī atzina, ka Kampars izteicis draudus "airBaltic" privātajam akcionāram un uzņēmuma prezidentam. "Ministrs apzināti izplata uzņēmumam kaitējošu informāciju, kas vieš uztraukumu lidsabiedrības partneru vidū. Valsts kā akcionāre apzināti izplata dezinformāciju. Ministra darbība ir destruktīva un uzņēmuma vērtību samazinoša, kuras radītie zaudējumi pašlaik tiek aprēķināti," paziņojumā norādīja Fliks.
Kampars ar preses sekretāres Elīnas Bīviņas starpniecību aģentūrai BNS pavēstīja, ka Fliks ir aicināts uz 5.jūlija valdības sēdi, jo ir nozīmīgi valdībai operatīvi iegūt pilnīgu, pamatotu un auditētu informāciju par finanšu situāciju aviosabiedrībā, kurā valsts kā vairākuma akcionārs ir ieguldījusi lielus naudas līdzekļus. "Valsts interesēs ir nodrošināt, ka "airBaltic" strādā sekmīgi, tādēļ valdība no Flika kunga vēlas dzirdēt arī konkrētus un pamatojamus uzņēmuma attīstības plānus," viņš uzsvēra.

Savukārt Satiksmes ministrijas Komunikācijas nodaļas vadītājs Aivis Feidenfelds aģentūrai BNS iepriekš pastāstīja, ka Fliks mutvārdos ir paudis gatavību piedalīties valdības sēdē, kurā tiks izskatīti ar "airBaltic" attīstību saistīti jautājumi.

Jau vēstīts, ka Latvijas valdība 28.jūnijā vienojās pieaicināt finanšu ekspertu, kas izvērtēs "airBaltic" audita ziņojumu un sniegs redzējumu par tālākajiem risinājumiem, tostarp aviokompānijas likviditātes nodrošināšanai. Tas, cik lieli ieguldījumi būtu nepieciešami, lai nodrošinātu "airBaltic" likviditāti, netiek pagaidām atklāts.

Pēc satiksmes ministra Ulda Auguļa teiktā, "airBaltic" zaudējumi 2011.gada piecos mēnešos veido aptuveni 13 miljonus latu. Saistībā ar zaudējumiem "airBaltic" akcionāru sapulcē 25.jūlijā varētu tikt vērtēta gan iespēja samazināt Flika atalgojumu, gan aviokompānijas vadības atbildība kopumā.

Kompānija "airBaltic" veic tiešos lidojumus no trim Baltijas valstu galvaspilsētām – Rīgas, Viļņas un Tallinas, kā arī nodrošina aviosatiksmi vairākos iekšzemes maršrutos Somijā.

"airBaltic" dibināts 1995.gadā, tā lielākie akcionāri ir Latvijas valsts ar 52,6% akciju un BAS ar 47,2% akciju, kas tās 2009.gada sākumā iegādājās no SAS. BAS 50% kapitāldaļu pieder "airBaltic" prezidentam un izpilddirektoram Flikam, bet vēl 50% – Bahamu salās reģistrētai kompānijai "Taurus Asset Management Fund Limited".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!