Foto: DELFI
Vairāk nekā 200 miljonu latu pārtērēšana virs plāna pagaidām neprasa grozīt budžetu, portālam "Delfi" apliecināja Finanšu ministrijas pārstāvis Aleksis Jarockis.

Tāpat spēkā paliks ar starptautiskajiem aizdevējiem noteiktais šī gada budžeta deficīts 8,5% apmērā no iekšzemes kopprodukta - to nemaz nedrīkst mainīt. "Dotajā brīdī budžeta grozījumi netiek plānoti," norādīja Jarockis.

Tomēr ministrija turpina uzstāt uz jau pagājušajā nedēļā teikto, ka ieņēmumiem ir jābūt saskaņā ar izdevumiem. Proti, valsts vairs nedrīkst izmantot līdzekļus no neparedzētiem gadījumiem izdevumu segšanai, kas tādi nav - piemēram, dažu simtu tūkstošus latu piešķiršana sportistiem par panākumiem Vankūveras olimpiskajās spēlēs, Latvijas Radio atbalstīšana un daļas Rīgas Juridiskās augstskolas kredīta segšana.

Jarockis skaidroja, ka no līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem naudu var piešķirt tikai katastrofu un līdzīgos gadījumos radīto zaudējumu segšanai.

Tāpat Jarockis atgādināja par PVN samazināšanu viesnīcām un restorāniem, kas attiecīgi mazina valsts budžeta ieņēmumus. Ja mazina ieņēmumus, tad attiecīgi ir jāsarūk izdevumiem, ministrijas pozīciju skaidro Jarockis, norādīdams, ka budžeta grozījumi tamdēļ nebūs vajadzīgi.

Jau ziņots, ka ceturtdien finanšu ministrs Einars Repše (JL) brīdināja premjeru Valdi Dombrovski (JL), ka valsts budžetā neplānotie izdevumi, kas nav iekļauti plānotajā deficīta apjomā, jau pārsnieguši 200 miljonus latu un raisa "nopietnas bažas par spēju pildīt starptautiskās aizņēmuma programmas apņemšanās".

Tāpēc viņš mudināja Dombrovski piemērot stingrāku budžeta disciplīnu turpmākai budžeta deficīta ierobežošanai, neatbalstot ieceres, kas radīs negatīvu fiskālo ietekmi.

Ministrija pauda, ka salīdzinājumā ar decembrī pieņemto budžeta likumu pašlaik budžeta izdevumu plāns ir palielināts par 216,8 miljoniem latu uz deficīta pieauguma rēķina.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!