Foto: LETA
Finanšu ministrija (FM) kā Eiropas Savienības (ES) fondu vadošā iestāde uzdevusi Latvijas investīciju un attīstības aģentūrai (LIAA) atgūt no SIA "Gaisa sporta sertifikācijas centrs" (GSSC) ES un valsts finansējumu 1,35 miljonu latu apmērā, kas bija piešķirti vēja tuneļa izveidei Jelgavā, portālu "Delfi" informēja FM Komunikācijas nodaļas pārstāve Agnese Beļkeviča.

Foto galerija

Beļkeviča vēsta, ka ar SIA "Aerodium" saistītais GSSC 2004.-2006.gada ES fondu plānošanas perioda ietvaros īstenoja ES fondu līdzfinansētu projektu, paredzot gaisa sporta sertifikācijas centra izveidi Jelgavā. Projekta "Gaisa sporta sertifikācijas centra izveide Jelgavā" kopējās izmaksas bija 2,07 miljonu lati, tai skaitā 0,72 miljoni latu no Eiropas Reģionālās attīstības fonda finansējuma, 0,62 miljoni latu no valsts budžeta, bet privātais finansējums bija 0,73 miljoni latu. "Projekta īstenotājiem nepieciešams valstij atmaksāt pilnu projekta īstenošanas laikā saņemto līdzfinansējumu – 1,35 miljonus latu," vēsta FM pārstāve.

FM uzskata, ka projekta saimnieciskā darbība "netiek un nākotnē nevar tikt pilnībā nodrošināta". Ministrija pie šāda secinājuma nākusi pēc LIAA, Centrālās finanšu un līgumu aģentūras (CFLA) un GSSC skaidrojumiem par projekta ieviešanu. Par projekta pašreizējo dīkstāvi, problēmām un iespējamajiem risinājumiem FM saņēmusi arī speciāli izveidotas darba grupas pārbaudīto informāciju un GSSC skaidrojumus.

"Šis ir viens no retajiem gadījumiem, kad valsts ekonomiskā lejupslīde nav bijis pamats projekta saimnieciskās darbības nenodrošināšanai," vēsta Beļkeviča.

FM atzīst, ka projekta ietvaros noteiktie mērķi "nav un nevar tikt sasniegti". Arī GSSC piedāvāto risinājumu projekta glābšanai FM nevar atbalstīt, jo tas neatbilstot Eiropas Komisijas un Latvijas tiesiskajam regulējumam.

FM arī izvērtēs, vai LIAA nepieciešams sistēmas audits par projektu uzraudzības un kontroles efektivitāti, lai nākotnē nebūtu problēmu ar pārbaudēm projektu īstenošanas vietā un varētu nodrošināt iepirkuma atbilstības pārbaudes.

Jau ziņots, ka pērn jūlijā Ekonomikas policijas pārvaldē (EPP) pēc LIAA ģenerāldirektora Andra Ozola iesnieguma sākts kriminālprocess par Eiropas Savienības (ES) finansējuma saņēmēja un tā darījumu partnera rīcības izvērtēšanu saistībā ar Jelgavas vēja tuneli.

Jūnijā Ozols publiski paziņoja, ka "Aerodium" ir iesaistīts valsts līdzekļu izkrāpšanā un nesaskaņas "World Expo 2010" paviljona lietā izmantojis, lai šantažētu LIAA. Ozolam, kurš par "Aerodium" darbībām vērsies pie likumsargiem, esot rakstiski pierādījumi, ka uzņēmums iesaistīts lielu līdzekļu izšķērdēšanā, saņemot 2,5 miljonu latu finansējumu, lai Jelgavā uzceltu apjoma ziņā līdzīgu paviljonu kā Šanhajā, taču tas neesot izdarīts. Projektā valsts ieguldījums bijis 1,5 miljoni latu.

Jelgavā esot izveidota "butaforija" un darbu vēja tunelis nav sācis, jo to būtu pamanījuši vismaz vietējie iedzīvotāji, apgalvoja LIAA vadītājs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!