Foto: Publicitātes foto/ "Skonto būve"

Jaunajā "Origo" ēkā, kas atrodas Rīgā, Satekles ielā 2b, apmeklētājiem atvērta tirdzniecības centra "Origo" paplašinātās daļas pirmā kārta, kā arī biznesa centrs "Origo One". Projekts esošā "Origo" platību palielinās vairāk nekā divas reizes, informē "Linstow Center Management".

Jaunās ēkas pirmajos trīs stāvos izvietotas tirdzniecības un pakalpojumu sniedzēju telpas, savukārt ēkas augšējos trīs stāvos – A klases biroji – "Origo One". Projektā kopumā plānots investēt 75 miljonus eiro. "Origo" A ēkas rekonstrukciju plānots pilnībā noslēgt līdz 2020. gada rudenim.

Projekta realizācijas ietvaros "Origo" kopējā platība pieaugusi no 35,5 līdz 81,8 tūkstošiem kvadrātmetru. 35,7 tūkstoši kvadrātmetru tiks atvēlēti tirdzniecības telpām, savukārt 11,1 tūkstotis kvadrātmetru aizņems A klases biroji un darījumu telpas – biznesa centrs "Origo One". Būvniecības projekta ietvaros paplašināta pazemes autostāvvieta, nodrošinot vietu līdz 130 automašīnām, tostarp elektromobiļiem, kā arī izvietota velonovietne 66 velosipēdiem (papildus pieejami arī 27 velostatīvi publiskajā ārtelpā).

"Linstow Center Management" drīz pabeigs darbu pie Elizabetes un Satekles ielu krustojuma pārbūves, ierīkotās regulējamās gājēju pārejas papildinot ar kreisā pagrieziena luksoforu, pilnu horizontālo marķējumu un velojoslu pāri Satekles ielai. Darbus plānots pabeigt līdz šī gada vasarai.

SIA "Linstow Center Management" valdes priekšsēdētājs Frode Gronvolds norāda, ka patlaban noslēdzies pirmais projekta posms. Tirdzniecības centra paplašinātajā ēkā būs pieejams Rīgas centrā vislielākais pārtikas veikals "Rimi Hyper", kā arī tādi zīmoli kā "Reserved", "Lindex", "Euronics", "Sportland", "Skechers" un citi. Rudenī ēdināšanas pakalpojumu klāstu papildinās restorāni "Vapiano" un "KFC".

"Īpašumu attīstīšana Rīgas centrā allaž ir ļoti komplekss darbs. "Origo" un "Origo One" atrašanās vieta pilsētā ir daudzu un dažādu plānu un interešu krustpunkts. Projekta risinājumus tieši vai pastarpināti vērtē pilsētas attīstības plānotāji, vēstures mantojuma sargātāji, pilsētas ielu un krustojumu apsaimniekotāji, "Rail Baltica" plānotāji un daudzi citi, kuru atbildības, darbs vai vienkārši dzīve ir saistīti ar pašu galvaspilsētas sirdi. Izveidojot jauno biroju un tirdzniecības centru, LCM ir ieguldījis lielus finanšu un cilvēku resursus ne tikai sava biznesa attīstībā, bet arī pilsētas izaugsmē un infrastruktūras sakārtošanā," skaidro būvniecības ieceres projekta autors SIA "Depo Projekts" valdes priekšsēdētājs Uldis Zanders un uzņēmuma līdzīpašniece, arhitekte Inga Piņķe.

Projekta interjera dizaina izstrāde uzticēta Latvijas Dizaineru savienības Gada balvu laureātam, arhitektūras un interjera dizaina kompānijai ar 25 gadu starptautisko pieredzi SIA "Xcelsior". Tās dibinātājs un konkrētā projekta interjera dizaina vadītājs Arturs Martinsons stāsta, ka jaunās ēkas interjers reprezentē jaunu "Origo" tēlu – harmonisku, mūsdienīgu un ilgtspējīgu. Interjera projekts ir īstenots, balstoties uz progresīvākajām mūsdienu interjera dizaina tendencēm un klienta nepārprotamu vēlmi iegūt ēku ar augstvērtīga dizaina pievienoto vērtību. "Interjera tēlā esam ietvēruši atsauces uz konkrētās vietas vēsturisko, šī brīža un nākotnes vidi – veco Pasta ēku, Rīgas Centrālo dzelzceļa staciju un Stacijas laukumu, "Rail Baltica". "Origo" interjera koncepcija ir balstīta uz jaunas iepirkšanās pieredzes radīšanu, pielīdzinot to nesteidzīgam ceļojumam laikā un telpā. Apdares materiālus esam izvēlējušies ar domu, ka tiem ir jābūt ilgmūžīgiem un vizuāli baudāmiem arī novecojot," teic Martinsons.

Projekta būvdarbus veica SIA "Skonto Būve". "Tirdzniecības centra "Origo" jaunā piebūve ir uzskatāms piemērs ilgtspējīgas būvniecības standartu piemērošanai gan ēkas projektēšanas posmā, gan pašā būvniecībā. Projektā mēs izmantojām mūsdienīgas tehnoloģijas un risinājumus, kas ļauj būtiski optimizēt ēkas uzturēšanas izmaksas, vienlaikus iekštelpās radot patīkamu klimatu," teic "Skonto būve" valdes loceklis Juris Pētersons.

Jaunais "Origo" komplekss jau projektēšanas stadijā ieguvis pasaulē vadošās ēku ilgtspējas novērtēšanas metodes BREEAM (British Research Establishment Environmental Assessment Method) sertifikātu ar vērtējumu – teicami. Ņemot vērā augstās prasības, nozīmīga loma ir ne tikai būvniecības standartu ievērošanai, bet arī projektēšanas un būvniecības procesa caurspīdīgumam, materiālu izvēlei, to ilgmūžībai, iekštelpu klimata kvalitātei, objekta sasniedzamībai un citiem faktoriem. Projekta BREEAM sertifikācijas mērķu sasniegšanai un šī procesa vadībai ir piesaistīts "BRE Global" sertificēts angļu speciālists Hadlijs Barets (Hadley Barrett).

"Origo" paplašināšanas projektu realizē norvēģu nekustamo īpašumu attīstīšanas un apsaimniekošanas kompānija "Linstow Center Management" sadarbībā ar galveno būvdarbu veicēju SIA "Skonto būve" un projektētājiem – PS "Arcade" (arhitektu biroju SIA "Depo projekts" un SIA "Jensen Consult un Arhis inženieri") un interjera dizaina autoru SIA "Xcelsior". Būvniecības tehnisko uzraudzību veica uzņēmums SIA "CMB", BREEAM sertifikāciju veica SIA "IB&P konsultācijas" un OÜ "Oxford Sustainable". Objekta īpašnieks – SIA "Attīstības aģentūra" ("Linstow" AS).

"Linstow Center Management" ir viens no vadošajiem nekustamo īpašumu attīstītājiem un apsaimniekotājiem Baltijā, kas šajā tirgū darbojas kopš 1996. gada. "Linstow Center Management" apsaimnieko un attīsta Latvijas tirdzniecības centrus "Alfa", "Origo" un "Mols", kā arī lielāko tirdzniecības centru Igaunijā – "Ülemiste".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!