Foto: Publicitātes attēli
"Orkla Latvija" māsas uzņēmums "Orkla Biscuit Production" pavisam drīz Ādažos atklās jauno cepumu un vafeļu ražotni, un šodien tās pamatos tika iemūrēta īpašā kapsula.

Ražotnes ēka jau ir uzbūvēta, tajā šobrīd tiek izvietotas iekārtas, un pirmās ražošanas līnijas jau drīzumā sāks darboties.

"Mēs sākām ar vīziju – koncentrēt visu "Orklas" cepumu ražošanu modernā, efektīvā un, galvenokārt, ilgtspējīgā rūpnīcā. Šodien ikviens var redzēt, ka šī vīzija kļūst par realitāti. Jaunā cepumu ražotne nodrošinās "Orklas" nākotnes konkurētspēju, ļaujot mums koncentrēt investīcijas jaunās tehnoloģijās, veicināt izmaksu efektivitāti un radīt spēcīgāku ražošanas platformu. Jaunā ražotne mums sniegs iespēju radīt jaunus produktus, piedāvāt inovācijas un turpināt attīstīt mūsu spēcīgos vietējos zīmolus," saka "Orkla"grupas viceprezidente un "Orkla Confectionery & Snacks" izpilddirektore Ingvilla Berga, ieliekot kapsulā jau esošu produktu iepakojumus.

""Orkla" domā par ilgtermiņa attīstību un vēl vērienīgāk paplašina savas jaudas, vienlaikus modernizējot ražošanas procesus, kas ļaus Latvijā ražot produktus arī citu valstu tirgiem. Jaunā ražotne sniegs jūtamu pienesumu arī Latvijas ekonomikā, nodrošinot labklājību daudziem iedzīvotājiem. Novēlu uzņēmumam turpināt panākumu kursu," saka ekonomikas ministrs Jānis Vitenbergs.

"Eiropas zaļajam kursam ir ambiciozi mērķi. Jau pašlaik ir skaidrs, ka Zaļā kursa mērķu īstenošanā, bez lēmumu pieņēmējiem valsts sektorā un arī starptautiskajā arēnā būtiska loma būs privātajam sektoram. Visiem kopā būs jābūt ciešā sazobē ar zinātnes un tehnoloģiju sasniegumiem, jāpievērš būtiska uzmanība aprites ekonomikas veicināšanai un resursu arvien gudrākai izmantošanai. Ilgtspējas un Zaļā kursa principu iedzīvināšana ir uzņēmuma veiksmes un efektivitātes atslēga mūsdienās," saka Zane Petre, Eiropas Komisijas pārstāvniecības Latvijā vadītāja.

Jau ziņots, ka pēc jaunās ražotnes atklāšanas tajā taps vismaz 10 dažādu zīmolu cepumi un vafeles, tajā skaitā arī "Selgas" zīmola produkti. Jaunā ražotne būs lielākā šāda veida ražotne Baltijas valstīs un Skandināvijā, radot ap 300 jaunu darba vietu.

"Orkla" grupas uzņēmums "Orkla Biscuit Production" ir "Orkla Latvija" māsas uzņēmums, kas no organizatoriskās struktūras, darba specifikas un darba organizācijas viedokļa atšķiras no visiem citiem "Orkla" grupā esošiem uzņēmumiem. "Orkla Biscuit Production" ir ražošanas uzņēmums, kas apvienos pieredzi un praksi no Latvijas un Skandināvijas cepumu un vafeļu ražošanas tradīcijām.

Latvijā saražotie cepumi un vafeles 75%-80% no saražotās produkcijas tiks ražoti priekš citiem "Orkla" grupas uzņēmumiem Ziemeļvalstīs (Zviedrijai, Norvēģijai, Somijai, arī Igaunijai un, protams, Latvijai.

Orkla grupā šīs ražotnes būvniecība kā projekts tika uzsākts jau 2018. gadā. 2020. gada maijā tika dibināts jauns uzņēmums SIA "Orkla Biscuit Production", kas ir daļa no procesa, lai "Orkla" cepumu un vafeļu ražošanu koncentrētu vienā vietā un uzbūvētu jaunu ražotni Ādažos. Līdz ar to cepumu un vafeļu ražošana no Kungelvas (Zviedrijā) un Rīgas (Artilērijas ielas) tiks pārcelta uz jauno ražotni. Šīs izmaiņas tiks veiktas līdz 2023. gadam. Konkursa kārtībā 2020. gada 25. septembrī par jaunās "Orkla Biscuit Production" cepumu un vafeļu ražotnes būvnieku tika izvēlēta būvkompānija "Merks".

Foto: Publicitātes attēli

Šis ir apjomīgākais projekts, ko "Orkla" grupa ir īstenojusi. Tas arī vienlaikus apliecina "Orkla" grupas ilgtermiņa plānus Latvijā. Tās būvniecībā vien tiek ieguldīti 32 miljoni eiro. Papildus jaunajai ēkai, vēl vairāk tiks investēts jaunu iekārtu iegādē, tādējādi radot vienas no lielākajām investīcijām pārtikas ražošanas nozarē Latvijā kopš neatkarības atgūšanas. Jaunā ražotne arī kalpos kā piemērs citiem Orkla grupas uzņēmumiem ilgtspējas jomā, jo tajā tiks radīti tādi apstākļi, lai nodrošinātu ilgtspējīga darba procesa organizēšanu.

Plašāk par jaunās ražotnes darbību un plāniem iespējams izlasīt intervijā portālā "Delfi Bizness" .

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!