Foto: DELFI

Dželato un saldējums ir divi vārdi, kuru nozīme nereti tiek jaukta, uzskatot, ka dželato tas pats saldējums vien ir, tikai tā to dēvē itālieši. Tiesa, gluži viens un tas pats viss saldējums un dželato nav, jo otrā garšu un tekstūru pasaule ir krietni vien daudzveidīgāka, uzskata uzņēmuma "Ice Bliss" dželato meistars, zinātnieks, Austrālijas latvietis Kārlis Agris Gross, kurš zināšanas par šo itāļu virtuves izslavēto našķi devies smelties uz tā dzimteni, bet nu vada ražotni tepat Siguldā.

Uzņēmums produkciju pārdod ar zīmolu "Bliss Gelato". Dželato ražotne iekārtota privātmājai blakusesošā koka ēkā. Tā ir neliela, gaiša un ar visu dželato ražošanai nepieciešamo tehniku – sākot no smalcinātājiem un beidzot ar īpaši jaudīgu saldētavu. Darbos Grosam labprāt palīdz viņa dēls Aleksandrs, kurš, kā izrādās, ne vien pārzina dželato gatavošanas procesu, bet prot pat pagatavot šokolādi.

Gross par uzņēmumu, kas dibināts 2016. gada jūnijā, runā ļoti aizrautīgi. Viņa pieeja dželato ražošanai ir visai neierasta, proti, viņš uz našķi raugās, kā zinātnisku projektu – izpēta garšas un dažādus veidus, kā tās saglabāt pēc iespējas spēcīgākas arī gala produktā. Ar saldējuma gatavošanu viņš aizraujas kopš 1997. gada: "Nākot mājās no universitātes es "garage sale" [krāmu tirdziņā – angļu val.] ieraudzīju saldējuma gatavojamo mašīnu un teicu: "Jā, tas ir mans!" Tad es sāku gatavot saldējumu."

Kad Gross atgriezies Latvijā un sācis meklēt kādu nodarbošanos, dželato gatavošana neesot bijusi vis pati pirmā ideja. ''Es strādāju tikai vienu dienu nedēļa un domāju – ko darīšu Latvijā? Domāju – pārdošu kafiju, jo man garšoja kafija. Sievasmāte teica: ''Nē, nepirks'','' atminoties idejas rašanos, smaidot teica Gross.

Tagad ražotnē top dažnedažādi saldējumi, sākot ar klasiskām garšām – pistāciju un mango – un beidzot ar burkānu un ozolzīļu dželato. Kā skaidro Gross, galvenā atšķirība starp saldējumu un dželato ir tā, ka otrajam gatavošanas procesā nevajag pievienot olu dzeltenumus un tajā ir mazāk gaisa, līdz ar to iespējams pagatavot liesāku našķi. Viņš gan protot arī pagatavot dželato bez laktozes. Tāpat "Bliss Gelato" piedāvā klientiem arī dželato tortes, kurās parasti kombinē trīs dažādus aukstos gardumus.

"Bliss Gelato" ir viens no finālistiem Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras "Eksporta un inovāciju balva 2018" konkursā, kategorijā "Importa aizstājējprodukts" un "Inovatīvākais produkts".

Uzņēmumam jau ir pieredze arī starptautiskos konkursos, piemēram, šogad "Bliss Gelato" ražotais pistāciju dželato iemantoja žūrijas atzinību starptautiskajā ēdienu un dzērienu konkursā "Great Taste 2018", kas noris Lielbritānijā. Uzņēmuma radītais pistāciju dželato 10 600 ēdienu un dzērienu konkurencē ne vienu iekļuva labāko 190 ēdienu vidū, bet arī tika nominēts kategorijā "Labākais importa ēdiens". Gross uzsver, ka ir gatavs konkursā piedalīties arī nākamgad, jo tieši starptautiskos konkursos gūtā atzinība, viņaprāt, ir vislabākais kvalitātes rādītājs.

Taujāts par nākotnes plāniem, Gross atklāj, ka ''mūsu mērķis ir būt vislabākajam dželato Eiropā'', tieši tādēļ uzņēmums aktīvi piedalās konkursos un cītīgi strādā pie arvien jaunām receptēm – šajā attīstības posmā svarīgākais esot kvalitāte, ne kvantitāte.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!