Foto: LETA

Lielie īres dzīvokļi ar vairākām istabām, kuri iepriekš piedāvāti studentiem un strādniekiem galvenokārt īstermiņā, pēdējā gada laikā pandēmijas ietekmē nonākuši ilgtermiņa īres tirgū.

Nereti tie ir aprīkoti kā hosteļi, piemēram, vannas istabā ir vairākas dušas, bet virtuve atgādina ātrās ēdināšanas iestādi. Turklāt iepriekš to īpašnieki studentiem piedāvājuši īrēt istabu par aptuveni 200-250 eiro mēnesī, bet tagad tikpat daudz no vietējās ģimenes viņi prasīt un sagaidīt par visu dzīvokli nevar, raksturojot īres tirgus piedāvājumu lielākām ģimenēm ar vairākiem bērniem, stāstīja "Latio" nekustamā īpašuma darījumu vadītāja Elīna Dūce.

Kopumā īres tirgū Rīgā dominē nelieli – vienas vai divu istabu dzīvokļi, kas ir saprotami – tiem raksturīga krietni ātrāka aprite, kamēr triju un četru istabu mājokļu ir mazāk. Īpaši maz lielāku dzīvokļu ar vairākām istabām ir Kreisajā krastā.

Sludinājumos visplašākais lielāku īres dzīvokļu piedāvājums ir Centrā, Skanstē, Ķīpsalā, Mežaparkā, kur īpašumi nenoliedzami ir dārgāki. Piemēram, četru istabu sludinājumu skaits šajās apkaimēs kopā tuvojas 700, bet trīs istabu dzīvokļu sludinājumu ir virs 1800.

Elīna Dūce vērš uzmanību uz to, ka izīrētāji, uzzinot, ka par plašāku dzīvokli interesējas ģimene ar maziem bērniem, nereti prasa drošības depozītu dubultā, tādējādi iecenojot risku, ka kāda mēbele vai siena varētu tikt sabojāta.

Centrā nereti tiek piedāvāti dzīvokļi gan pirmskara mājās, gan t.s. jaunajos projektos un pilnībā renovētās ēkās, kuri ir dārgāki un daudziem tāpēc nepieejami. Tāpat tirgū var atrast cenu ziņā pieejamus mājokļus, taču to stāvoklis nereti neatbilst gaidām un cerībām.

Pašlaik četru un vairāk istabu dzīvokļi centrā jaunajās, renovētajās mājās maksā 1400 eiro mēnesī, kreisajā krastā jaunajās mājā – vidēji 1080 eiro, bet labajā krastā – ap 800 eiro. Zemākas kvalitātes mājās, kur jārēķinās arī ar zemāku energoefektivitāti un attiecīgi lielākiem komunāliem maksājumiem, četru istabu dzīvokļi tiek piedāvāti vidēji par 770 eiro centrā, 550-625 eiro Rīgas labajā un Kreisajā krastā, bet sērijveida ēkās – ap 450 eiro.

Trīs istabu dzīvokļi īrei jaunās mājās centrā izmaksā vidēji 850 eiro, citur un neatjaunotās mājās – 550-700 eiro, kamēr sērijveida mājās – 350 eiro t.s. mikrorajonos un 530 eiro centrā.

Starp populārākajiem, attiecīgi dārgākajiem rajoniem ir Āgenskalns, Teika.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!