Foto: F64
Kokskaidu granulu ražotājs SIA "Graanul Invest" nākamajā gadā plāno Inčukalna ražotnē būvēt uzņēmuma otro koģenerācijas staciju 14 miljonu latu vērtībā, Launkalnes ražotnē investēt 1,4 miljonus latu, bet tuvākajos gados - iegādāties kādu no Latvijas mežistrādes uzņēmumiem, intervijā biznesa portālam "Nozare.lv" atzina uzņēmuma izpilddirektors Haralds Vīgants.

Viņš norādīja, ka pērn mātesuzņēmums - Igaunijas "Graanul Invest" - ieguldīja 14 miljonus latu koģenerācijas elektrostacijas būvniecībā Launkalnes ražotnē. Tāpat, ieguldot 4,21 miljonu latu, tika uzstādītas trīs granulu preses, uzbūvētas divas lentveida kaltes, uzlikti lielākas jaudas smalcinātāji, izbūvēti materiālu pārvades konveijeri un paplašināts materiālu glabāšanas laukums.

Savukārt nākamā gada plāns paredz 14 miljonu latu lielu investīciju projektu Inčukalnā, kur atrodas otra "Graanul Invest" ražotne Latvijā. Tur mātesuzņēmums plāno būvēt koģenerācijas staciju, veidojot tādu pašu "kombināciju" kā Launkalnē - granulu ražotne kopā ar koģenerācijas staciju, norādīja Vīgants.

"Iepriekš jauda bija 110 000 tonnu granulu gadā. Plānojam, ka nākamajā gadā jauda pieaugs vairāk nekā pusotru reizi, sasniedzot 170 000 tonnu granulu, kas atbilst prognozētajam pieprasījumam. Ar produkcijas noietu problēmu nebūs, jo pieprasījums ir stabils. Tāda tipa ražotnes kā Launkalnē un Inčukalnā ražo industriālās granulas un galvenokārt strādā lielajām elektrostacijām ārzemēs, kur granulas tiek samaltas un izmantotas kā pulverveida kurināmais," sacīja Vīgants.

Tāpat viņš atzina, ka mātesuzņēmumam ir doma nopirkt mežistrādes uzņēmumu Latvijā.

"Ir iecere veidotu pilnu biznesa ciklu. Tas nozīmē, ka uzņēmums pats darīs visu, sākot ar koku audzēšanu, mežizstrādi, granulu ražošanu, produkcijas nogādāšanu pie klienta un elektrības ražošanu. Tas radītu papildu drošības sajūtu, ka kokmateriāli ražošanas vajadzībām arī nākotnē būs pietiekamā daudzumā," sacīja uzņēmējs.

Uz jautājumu, kuru uzņēmumu plānots iegādāties, viņš atturējās atbildēt, norādot, ka "tas pagaidām nav publiskojams, tomēr iestrādes ir, un tas varētu būt jau tuvāko gadu projekts".

Saskaņā ar "Firmas.lv" informāciju "Graanul Invest" apgrozījums pērn pieaudzis par 11,8% - līdz 8,73 miljoniem latu. 2010.gadā uzņēmuma apgrozījums bija 7,81 miljons latu. Pērn "Graanul Invest" strādājis ar 39 889 latu zaudējumiem, 2010.gadā tika gūta 121 331 lata peļņa.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!