Foto: LETA
Graudu cenas pēdējās nedēļas laikā ir sākušas pakāpeniski pieaugt salīdzinājumā ar iepriekšējā nedēļām, sacīja lauksaimniecības pakalpojumu kooperatīvās sabiedrības "Latraps" valdes priekšsēdētājs Edgars Ruža.

Vienlaikus viņš piebilda, ka cenu kāpums ir neliels un pakāpenisks. Arī turpmāk straujš cenu lēciens nav prognozējams.

Ruža skaidroja, ka graudu cenu kāpums pēdējās nedēļas laikā ir skaidrojams ar vasarāju nokulšanai nelabvēlīgajiem laika apstākļiem Ziemeļamerikā, tajā skaitā Kanādā, kur graudu raža vēl nav novākta. Viņš pieļāva, ja Amerikā iestāsies labāki laika apstākļi, cenu kāpums varētu apstāties.

"Latraps" valdes priekšsēdētājs atgādināja, ka šā gada sākumā - janvārī un februārī - pirms ražas novākšanas Latvijā kviešu cena sasniedza vidēji 200 eiro tonnā. Latvijas graudu ražas novākšanas laikā kviešu cena vidēji bija apmēram 180 eiro tonnā. Pēcāk cena būtiski kritās, bet kopš septembra vidus sekoja cenu stabilizācija un pēdējās nedēļas laikā -kāpums.

Pēc viņa sacītā, patlaban "mīksto" kviešu cena biržā tuvojas 180 eiro tonnā, kas ir normāla cena.

"Kopumā cenas nav izcilas, bet ir salīdzinoši normālas," sacīja Ruža, paužot atvieglojumu, ka neapstiprinājās ekspertu sākotnējas prognozes šā gada pavasarī par cenas kritumu līdz 140 eiro tonnā. Šāds cenu līmenis graudkopjiem būtu bijis ļoti smags, ņemot vērā izmaksas, tostarp par transportēšanu.

LETA jau vēstīja, ka saskaņā ar Zemkopības ministrijas (ZM) Tirgus un tiešā atbalsta departamenta datiem pārtikas kvieši šogad augustā Latvijā maksāja 156,4 eiro tonnā, kas ir par 15,2% zemāka nekā 2018.gada attiecīgajā mēnesī un par 7% zemāka nekā to vidējā cena Latvijā pēdējos piecos gados. Latvijā pārtikas kviešu cena šā gada augustā bija par 6% mazāka nekā to vidējā cena Eiropas Savienībā (ES), kur tie maksāja vidēji 166,1 eiro tonnā.

"Latraps" ir reģistrēts 2000.gadā, liecina "Firmas.lv" informācija. Kooperatīva pamatdarbība ir biedriem nepieciešamo lauksaimniecības izejvielu un viņu izaudzētās produkcijas tirdzniecība, graudu un rapšu pirmapstrāde.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!