Foto: Shutterstock

Lielākā daļa aptaujāto iedzīvotāju atbalsta olu produktu ražotnes izveidi Krustpils novadā, bijušā Jēkabpils lidlauka teritorijā, aptaujā secinājis uzņēmums SIA "Gallusman".

Aptaujā viedokli pauduši ap 500 respondenti, taču tā veikta internetā, nevis aptauju veicis socioloģiskās izpētes pakalpojumu sniedzējs.

Uzņēmuma pārstāvis Ilvars Boreiko apgalvoja, ka aptaujā ap 80% norādījuši, ka pilnībā atbalsta vai drīzāk atbalsta ražotnes kompleksa izveides plānus. Aptuveni puse respondentu kā savu dzīvesvietu bija norādījuši Jēkabpili, bet 20% - Krustpils novadu.

Respondentiem tika lūgts sniegt arī savu vērtējumu par iespējamu ražotnes izveides ietekmi uz vidi, tuvumā esošajām teritorijām un Jēkabpili, kā arī par ietekmi uz sociāli-ekonomiskajiem aspektiem. Iegūtā informācija tikšot izmantota ražotnes ietekmes uz vidi novērtējuma ziņojuma papildināšanai nepieciešamības gadījumā.

Olu produktu ražotnes kompleksa izveidei bijušā Jēkabpils lidlauka teritorijā norisinājās arī ietekmes uz vidi novērtējuma ziņojuma sabiedriskā apspriešana, kuras laikā bija iespējas sniegt rakstisku viedokli par sagatavoto ziņojumu. Pašlaik ir uzsākta visu saņemto viedokļu un institūciju atzinumu apkopošana un ziņojuma papildinājumu nepieciešamības izvērtēšana, pēc kā ietekmes uz vidi novērtējuma ziņojums tiks iesniegts izvērtēšanai Vides pārraudzības valsts birojā, kas 60 dienu laikā sniegs par to savu atzinumu.

Jau ziņots, ka uzņēmums Krustpils novada Krustpils pagastā iecerējis izveidot vistu novietņu kompleksu - olu un olu produktu ražotni. Iepriekš ražotnei tika izvērtēti īpašumi citos Latvijas novados, tostarp Ogres novada Madlienas pagastā.

Darbība paredzēta vairākos nekustamajos īpašumos bijušā Jēkabpils lidlauka teritorijā, kur paredzēts izveidot olu un olu produktu ražotni jeb mājputnu audzēšanas novietņu kompleksu.

Olu produkcijas ražotnes atrašanās vietai izskatīti vairāki varianti - Valkas, Tukuma, Ogres novadi.

Taču toreizējais vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Juris Pūce (AP) apturēja Ogres novada domes pieņemto lokālplānojumu zemesgabaliem Ogres novada Madlienas pagastā, kur tika apsvērtas iespējas veidot olu un olu produktu ražotni.

Savukārt Tukuma novada dome līdz ar varas maiņu lauza nodomu vienošanos ar "Gallusman" par olu ražotnes izveidi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!