Foto: Publicitātes foto

Ieguldījums nekustamajā īpašumā var palīdzēt aizsargāt uzkrājumus no inflācijas, taču tas diez vai būs pasīvs ieguldījums, proti, tāds, kas pats vairos naudu, neprasot papildu pūles, skaidro uzņēmējs un programmas “Neatkarīgais investors” vadītājs Toms Kreicbergs.

Kad cenas kāpj, mēs visi dabīgi sākam nervozēt, jo uzkrājumu vērtība krītas un mēs gribam tos aizsargāt. Un pirmā izvēle, kas daudziem nāk prātā, ir nopirkt nekustamo īpašumu. "Daudziem no mums akcijas vai obligācijas šķiet kaut kas abstrakts vai nereāls, bet dzīvoklis vai māja — tas ir kaut kas taustāms un saprotams, kam visi varam noticēt un tādēļ šķiet kā labs veids, kā aizsargāties no inflācijas," saka Kreicbergs.

Pēc viņa teiktā, dati par Eiropu un Ameriku pēdējos 50 gados liecina, ka šajā periodā īpašuma cenas ir kāpušas kopā ar inflāciju un vēl nedaudz vairāk. " Tas nozīmē, ja tu būtu ielicis savu naudu nekustamā īpašumā, tu būtu to reāli efektīvi aizsargājis no inflācijas," saka finanšu eksperts.

Taču ieguldījumam nekustamajā īpašumā ir arī vairāki mīnusi. Pirmkārt, nekustamais īpašums nav pasīvs ieguldījums. Lai vairotu naudu, ir jāmeklē īrnieki, jāstrādā ar tiem, jāorganizē remonti un tā tālāk. Ar nekustamo īpašumu arī ir grūti sadalīt risku un tas nav likvīds, proti, tā pārdošana var aizņemt nedēļas un arī prasīt līdzekļus, ko maksāt mākleriem komisijas maksās un citus izdevumus.

Šajā video Toms Kreicbergs apskata nekustamā īpašuma kā investīciju objekta plusus un mīnusus, pievēršot īpašu uzmanību augstas inflācijas apstākļiem.

Šo video piedāvā programma "Neatkarīgais investors" sadarbībā ar "Delfi Bizness". Turpmak ik nedēļu gaidi jaunu video par to, kā efektīvi krāt un ieguldīt, dzīvojot Latvijā. Seko mūsu jaunumiem "Delfi" portālā un pieseko YouTube kanālam "Neatkarīgais investors". Ja arī tevi interesē attīstīt savas ieguldīšanas prasmes, dodies šeit, lai reģistrētos bezmaksas ieguldīšanas vebināram, kuru jau drīzumā vadīs Toms.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!