Foto: PantherMedia/Scanpix
Tiem Eiropas Savienības (ES) fondu līdzfinansētiem projektiem, kam konstatēs ievērojamu kavējumu, varēs samazināt finansējumu vai arī to atņemt pilnībā par labu citām prioritātēm. Šāda vienošanās ceturtdien panākta koalīcijas darba grupā par ES fondu jautājumiem, portālu "Delfi" informēja Ministru kabineta (MK) preses sekretāre Zanda Šadre.

Iecerēto finanšu disciplīnas mehānismu ES finansējuma un budžeta virssaistību projektu ieviešanā ministrijām piemēros, lai pilnībā varētu izmantot Latvijai piešķirto ES struktūrfondu un Kohēzijas fonda līdzekļu apjomu 2007.-2013.gada plānošanas periodā. Reizi ceturksnī ministrijām būs jāatskaitās MK par progresu ES finansējuma efektīvā izlietojumā, un valdība lems par rīcību finanšu disciplīnas mehānisma ietvaros.

MK pārstāve atgādina, ka valdība šī gada 8. maijā vienojās uzņemties virssaistības līdz 256 miljoniem latu, lai īstenotu papildu ES fondu projektus prioritārajās jomās.

Ministru prezidents Valdis Dombrovskis (V) uzsvēris, ka šo papildu pieejamo līdzekļu apguvei nepieciešams pastiprināt koordināciju starp ministrijām. Efektīva ES fondu apguve ir būtisks nosacījums, lai Latvija varētu pretendēt adekvātam ES struktūrfondu un Kohēzijas fonda finansējumam 2014.-2020. gada plānošanas periodā.

Koalīcijas darba grupa vienojās arī izveidot ES struktūrfondu un Kohēzijas fonda pagaidu uzraudzības komiteju, lai sāktu sagatavošanās darbus 2014.-2020. gada plānošanas periodam. Paredzēts, ka pagaidu uzraudzības komiteja darbosies kā partnerības platforma ministrijām un sociālo partneru pārstāvjiem. Komitejas uzdevums būs diskutēt un vienoties par partnerības principiem, nākamā plānošanas perioda prioritātēm un institucionālo modeli.

Ministru prezidents pauda nostāju, ka esošais ES fondu institucionālais modelis ir optimāls, un pēc veiktajiem pilnveidojumiem arī Eiropas Komisija ir atzinusi to par atbilstošu ES regulu prasībām, par ko liecina apturēto ES fondu maksājumu atjaunošana Latvijai. Līdz ar to būtiskas izmaiņas ES fondu pārraudzībā nākamajā periodā nav plānotas.

Koalīcijas partiju Sadarbības padomes darba grupa par ES struktūrfondu un Kohēzijas fonda jautājumiem ir Ministru prezidenta vadīts darba forums, kurā koalīcijas pārstāvji konceptuāli vienojas par būtiskiem ar ES fondu apguvi saistītiem jautājumiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!