Foto: Viesturs Radovics, DELFI

Lai arī tirdzniecība Āgenskalna tirgus pagalmā notikusi gandrīz bez pārtraukuma, jau gandrīz četrus gadus tā vēsturiskais, Reinholda Šmēlinga projektētais sarkano ķieģeļu paviljons ir slēgts un tinies plēvēs. 2017. gadā tas bija katastrofālā stāvoklī. Pilsētai izsludinot konkursu uz tā nomas tiesībām, vienīgais, kas uzņēmās vēsturisko ēku atkal augšām celt, bija uzņēmums "Kalnciema iela" - brāļi Kārlis un Mārtiņš Dambergs. Viņiem nomas tiesības uz Āgenskalna tirgu ir nodotas uz 30 gadiem. Kārlis Dambergs stāsta, ka pašlaik ieguldījumi ir daudz lielāki nekā ienākumi un cerība uz peļņu no tirgus varētu būt pēc 10 gadiem, bet, lai tas notiktu, plāni tirgus saimniekiem ir vērienīgi. "Delfi Bizness" bija pirmais, kas drīkstēja ielūkoties atjaunotajā paviljonā, kā arī uzzināja par tuvākiem un tālākiem tā plāniem.

Kopš brāļi Dambergi, kam ir liela pieredze vēsturisko ēku atjaunošanā gan Kalnciema kvartālā, gan Kuldīgā un citur, 2018. gada augustā sāka saimniekot lielākajā Pārdaugavas tirgū, darbi ritējuši straujiem soļiem uz priekšu, un nu jau grūti pazīt paviljona iekštelpas. Tomēr, noņemot padomju "mantojumu" kārtu pēc kārtas, atklājusies vēl bēdīgāka aina, nekā domāts iepriekš, – milzīgās metāla siju sliedes atgādinājušas mežģīnes, šuves starp ķieģeļiem jau sen bija atstājušas savu pienācīgo vietu, un arī pagrabos pavērušies skumji skati.

Tāpēc darbi bijuši vērienīgi. Lielākos ieguldījumus prasījis viss, kas saistīts ar restaurāciju un mēģinājumu glābt vēsturiski vērtīgo, piemēram, daļu vēsturisko metāla logu, kas ir unikāli tieši Āgenskalna tirgum. Bijis visai grūti atrast kādu, kas tos spētu atjaunot, stāsta Kārlis Dambergs. "Esam saglābuši visas oriģinālās kāpnes, vēsturiskās fasādes. Tie ir milzīgi apjomi, milzīgas kvadratūras, logu daudzumi, daļa ar konstruktīvajām zonām, kur nomainīti pārsegumi, kas bija kritiskā stāvoklī. Tas faktiski ir roku darbs. Paralēli tas viss ir darīts tā, lai padarītu tirgu patīkami lietojamu mūsdienu apstākļos. Ventilācija, komunikācijas – tie visi ir lieli bloki, kas prasa finansējumu. Faktiski, tāpat kā te, Kalnciema kvartālā, esam centušies saglābt visu vērtīgo, lai nepadarītu šo ēku plastmasīgu un pārāk sterilu."

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!