Foto: Publicitātes attēli
Uzņēmums "Ikea" laidis tirdzniecībā kolekciju "Vaxelbruk", kurā izmantots tekstils, kas daļēji ražots no pārstrādātām "Ikea" darbinieku uniformām, tai skaitā no Baltijas valstīm, informē uzņēmumā.

Pilotprojekts deva iespēju "Ikea" izzināt, kā piešķirt jaunu dzīvi lietotiem tekstilizstrādājumiem un pārvaldīt pārstrādes procesus.

"Arī mēs Baltijas valstīs esam iesaistījušies šajā iniciatīvā: līdz ar formastērpu maiņu uzņēmuma struktūrvienībās visā pasaulē un ar ikviena "Ikea" darbinieka iesaisti Latvijā, Lietuvā un Igaunijā vairāk nekā deviņas tonnas darba apģērbu tika savākti un nodoti pārstrādei jaunos materiālos, sniedzot tiem jaunu dzīvi," saka "Ikea" vadītājs Latvijā Pēteris Grīnbergs.

Turklāt arī jaunie darba apģērbi tiek ražoti pēc ilgtspējas principa: tie izgatavoti, izmantojot pēc iespējas mazāk jaunu izejmateriālu, ūdens un ķimikāliju. Audums lielākoties ir izgatavots no ilgtspējīgi audzētas kokvilnas, pārstrādāta poliestera un liocela – celulozes šķiedras, kas iegūta no pārstrādātas koksnes. Ir padomāts arī par darba apģērbu kalpošanas laika beigām, tāpēc visas apģērba daļas ir izgatavotas tā, lai būtu viegli pārstrādājama.

No 2020. līdz 2022. gadam "Ikea" visā pasaulē ieviesa jauna dizaina darba apģērbu saviem darbiniekiem "Ikea" klientu apkalpošanas vietās. Līdz ar uniformu maiņu iepriekšējā dizaina apģērbi tika apkopoti un nodoti pārstrādei. Tas bija sākumpunkts pilotprojektam ar mērķi izpētīt, kā lietoto darba apģērbu pārvērst otrreizējos izejmateriālos un kā izstrādāt un pārvaldīt visus "Ikea" pārstrādes procesa posmus, no tekstilatkritumu savākšanas līdz jaunu preču ražošanai no tiem, skaidro uzņēmuma pārstāvji.

Kolekcijā ir iekļauti 16 tekstilizstrādājumi, piemēram, aizkari, spilvenu pārvalki, pledi un somas. Preces izgatavotas, izmantojot šķiedras, kas pārstrādātas no savāktajiem darba apģērbiem. Lai nodrošinātu vēlamo krāsu izteiksmīgumu un nepieciešamos kvalitātes standartus, šķiedras tika jauktas ar citiem materiāliem, piemēram, pārstrādātu poliesteri no lietotām PET pudelēm vai pirmspatēriņa tekstilatkritumiem.

Projekta gaitā, konstatējot ražošanas defektu atsevišķās jauno uniformu vienībās un ka tās nav derīgas valkāšanai, arī tās tika iekļautas jaunās kolekcijas ražošanā.

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!